Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ново реми Ян Непомнящи запази преднината си пред Дин Лижън в спора за световната титла по шахмат

Снимка: АП

Руският гросмайстор Ян Непомнящи и китаецът Дин Лижън направиха реми в деветата партия от мача за световната титла по шахмат, който се провежда Астана (Казахстан).

Така Непомнящи запази преднината си от една точка при 5:4 и се нуждае от само още 2.5 в оставащите пет партии, за да завоюва световната шахматна корона за първи път в кариерата си.

Съперниците се съгласиха на реми след 82 хода и почти 6 часа игра. След ожесточена битка вчера изглежда и двамата гросмайстори бяха намалили интензивността. Това бе най-дългата партия от началото на срещата за световната титла в столицата на Казахстан, въпреки че бе доста спокойна.

В събота предстои почивен ден в мача между Ян Непомнящи и Дин Лижън, а битката ще се поднови в неделя (23 април) с десетата партия, в която китаецът ще бъде с белите фигури.

Двубоят в Астана се провежда във формат от 14 класически партии, като при равенство след тях ще се играят допълнителни партии на съкратена времева контрола. Победителят може да стане ясен предсрочно, ако един от двамата шахматисти спечели 7,5 точки.

32-годишният Непомнящи за втори път играе за световната шахматна корона след 2021 година, когато загуби от Магнус Карлсен.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева: Церемонията „Нощ на звездите“ е още една възможност да се отличат най- добрите спортисти

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са  състезателката по брейк Пламена Георгиева, художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 18.05.24 в 13:12

Валерия Станчева спечели титла на европейското първенство по борба за девойки

Валерия Станчева спечели европейска титла за момичета до 15 години от континенталния шампионат по борба в Лутраки, Гърция, с което младите национали заслужиха второ злато. Състезателката на ЦСКА записа нова категорична победа - този път срещу Малита Болатова (Русия) с технически туш в категория до 46 кг. Двубоят приключи 1:26 минути преди края на..

публикувано на 18.05.24 в 11:21
Индиана

Индиана победи Ню Йорк в НБА и вкара серията в седми мач

Решаващ седми мач ще определи победителя от полуфиналната серия на Изток между Индиана Пейсърс и Ню Йорк Никс, след като Пейсърс взеха мач номер 6 у дома със 116:103. По този начин и шестте двубоя до момента бяха спечелени от домакините, а Никс ще имат домакинско предимство в последния мач. Срещата в Индианаполис бе равностойна до средата на втората..

публикувано на 18.05.24 в 10:16
Александър Георгиев

Александър Георгиев отрази 36 удара, но Колорадо отпадна срещу Далас в НХЛ

Руският национал от български произход Александър Георгиев спря 36 удара, но Колорадо Аваланч отстъпи с 1:2 срещу Далас Старс и отпадна на полуфиналите в Западната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). "Звездите" затвориха серията с четири победи от шест двубоя.  Мат Дюшен преодоля Георгиев 11:42 минути след началото на..

публикувано на 18.05.24 в 10:01
Никола Цолов и Наум Шопов

Никола Цолов се включи в кроса организиран от Себастиан Фетел в памет на Аертон Сена и Роналд Раценбергер на пистата „Имола“

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се включи в кроса в памет на загиналите Аертон Сена и Роналд Раценбергер. Събитието се проведе на  пистата „Имола“, на която преди 30 годни загиват двамата пилоти и предшества поредните кръгове от сезона във Формула 1 и във Формула 3. Бягането беше организирано от четирикратния световен шампион..

публикувано на 18.05.24 в 09:58
Наполи

Наполи остана далеч от квотите за европейските клубни турнири

Миналогодишният шампион на Италия Наполи е напът да пропусне европейските клубни турнири през следващия сезон след равенство 2:2 срещу Фиорентина в мач от 37-ия кръг на Серия А. Така тимът от Неапол остана на две точки зад Виола на деветото място. Наполи поведе в осмата минута чрез защитника Амир Рахмани, който се разписа след центриране от ъглов удар..

публикувано на 18.05.24 в 08:26
Тайсън Фюри - Олександър Усик

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век. За последно..

публикувано на 18.05.24 в 07:55