Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Америка - илюзии и реалности": Огнян Тододров - с четка и с ноти в Чикаго

"Аз си харесвам България. Не може да не се върна"

Снимка: Личен архив

Огнян Тододров - Оги е художникът, който рисува и прави вътрешен дизайн на сгради, с длето вае фигури, понякога кара такси, а в малкото си свободно време композира музика за отмора, и дори печели награди. За 27-те години, преживени в Чикаго, той има 12 изложби - самостоятелни и общи. Показвал е свои творби и в Ню Йорк, а в Европа това се е случвало 25 пъти. 

Преди да прелети океана, за да тръгне към американската си мечта, познава САЩ най-вече от телевизията, а сега отблизо я вижда и усеща доста по-различна: 

"Америка е като всяка друга обикновена държава със своите си проблеми. Важното е да се вместиш вътре. На мен ми харесва, защото можеш да имаш работа, да направиш нещо. Хората са различни. Приемат ни нас, чужденците, като интересна твар. Когато направиш дадена изложба по съвсем друг начин, те започват да гледат на нещата и по-този начин. Аз съм щастлив, че можем да дадем българска линия, която те да видят като план в изкуството". 

Кога откри художника в себе си?

Майка ми ме удари с един дневник по-главата, който беше надраскан с малки войничета и аз потънах в тресавището на изкуството. 

На колко години беше тогава?

На 4 - 5 години може би. 

Никога ли не те е привличало нещо друго да правиш?

Привличало ме е, разбира се, но когато започнеш да рисуваш, ти просто не можеш да го смениш с другия свят. 

Като какъв художник се определяш?

Във всичко. Аз обичам и реализма, обичам дърворезбата, орнаментиката, пластиката. Всичко, което ме развълнува, обичам да го правя. 

Какви техники използваш? Имам чувството, че обичаш да експериментираш, че непрекъснато търсиш нещо ново, различно... 

Да, той и животът те увлича по този начин, защото, например, ако започнеш да правиш дизайн на някакво заведение или ресторант, те кара по-съвсем различен начин да мислиш и да ръководиш нещата. Там вече нещата са съвсем други, със съвсем друг материал, а иначе, в моите графики е стандартното рисуване с перо, с туш и съответно с печат, цинкография, която е много специфична и много интересна, защото, когато правиш цинкография, рисуваш точно обратното на фотоснимката. Което е черно, трябва да бъде бяло и малко е трудно, но успявам да се справя. Със суха игла се прави. Иначе пробвам с живописта. Много ме е влякла дърворезбата, затова и направих "Св. Иван Рилски". 

Дърворезбата ли е голямата ти любов?

Ако погледнем реално в исторически план, преди да започнат да правят големите скулптури, хората са започнали да правят орнаментика по бойните копия, по къщите, които са строели. След това вече започват да правят скулптурите и големите неща, които стават в Египет, в Сирия, Вавилон, Рим. 

Освен с четка и с длето, ти работиш и с музика, с ноти. От къде тази страст към музиката?

Не мога да я обясня. Просто сядаш и твориш. Тя се появи, когато навремето в пионерските домове ходехме да играем. Майка ми беше хореограф. Играехме народни танци. Като останеше време, аз се промъквах, имаше пиана в страничните стаи, и започнах дрън-дрън-дрън, та до ден днешен. Просто ми идва отвътре. Не мога да ти кажа как, но даже съм щастлив, че бях направил музика за филм и спечелихме награди. Аз спечелих 3-то място. В Сеул. Режисьорът, който прави филма, спечели първо място за режисура, а на нас ни дадоха 3-та, 4-та награда за грим и музика. 

Продължаваш да композираш?

Да. По-малко, защото тук толкова си разпилян. Някой път, когато има време - да! 

Кое е било най-приятното ти преживяване тук, на американска земя? 

Най-приятното ми преживяване са тези изложби, които правим, защото там се събираме много хора и американци, и емигранти, които оценяват нашето изкуство.  

Приемаш ли, че Америка е станала съдбата ти? 

Ами то стана, защото няма накъде. Когато дойдеш и живееш малко повече години. Приблизително същите години, които си живял и в България. И когато дойдеш от един малък град. Чикаго си е Чикаго. Просто един огромен град, който има изненади, има всичко, но то това е красивото. Да свикнеш с него, да се приспособиш към града, да живееш, да работиш и просто да успяваш. 

Допускаш ли, че някой ден можеш да се върнеш?

О, разбира се. Всеки го крепи това. Един ден, да, разбира се, ще се върнем. Защото аз никога няма да заменя природата на Сините камъни, на красотата на боровете, на вековните букове. България си е красива. Сливен е един много интересен град с доста мургави хора там, обаче е интересен като фолклор. Аз просто си харесвам България. Не може да не се върнеш. Трябва да се върнеш! 


снимки: Личен архив

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кураторски тур в изложбата "Вода, следвай ни" на Боряна Венциславовa

Днес от 18 часа художникът и визуален артист Боряна Венциславова прави тур в Топлоцентрала по своето вдъхновение от водата – "Вода, следвай ни", а самата изложба беше открита на 28 септември. "Цялата изложба се занимава с различни аспекти на това по какъв начин тогава беше ъндърграунд културата, сега се превърна в поп култура, влияе върху..

публикувано на 08.10.24 в 12:21

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев – един от най-значимите български художници. От днес – 08.10, до 3 ноември – там ще бъдат изложени негови платна. В изложбата са показани най-значимите цикли от живописното творчество на баща ми, разказа пред БНР Йоана Левиева. "Това са "Царски..

публикувано на 08.10.24 в 12:01

Изчезващият пазар - културен феномен

" Изчезващият пазар като културен феномен " – това е интерактивна изложба, която събира непоказвани и познати фотографии и 5 авторски видеа. Разказва за времето и различните исторически пластове и метаморфози на софийската пазарна зона от някогашната улица "Търговска" през ЦУМ, Халите до днешния Женски пазар. Режисьорът Екатерина Минкова..

публикувано на 08.10.24 в 10:23
Елена Тончева

Филмът "Никол" на Елена Тончева за тънката граница между илюзии и реалност

Филмът "Никол" на Елена Тончева получи специалната награда на Филмаутор за млади автори на фестивала "Златна роза".  Една продукция на границата между черната комедия и трилъра, а в нея участват доста познати лица като Калин Врачански, Китодар Тодоров и Ирина Митева.  Повече за филма разказва Елена, която е сценарист и режисьор: "Никол е..

публикувано на 08.10.24 в 09:23

Вавилонската кула на Георги Маринов в галерия "Стубел"

Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула", представени в галерия "Стубел", Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които той преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството. Това пише за изложбата Аксиния Джурова. Изложбата се открива утре - 8 октомври от 18 часа и може да се види до 26..

публикувано на 07.10.24 в 16:19
Мария Радкова

Поетесата Мария Радкова за словото и музиката в него

Непосредствено след 1-ви октомври, Деня на музиката и поезията, "Нощен хоризонт" посрещна своята специална гостенка – поетесата Мария Радкова . Разговор посветен на този вдъхновяващ празник, който обединява силата на поетичното слово и музиката – две изкуства, които Мария чувства особено близки . Тя сподели своя опит от празнуването на този..

публикувано на 07.10.24 в 14:52
Георги Маринов

Паднали ангели, воини и отломки от времето в изложба на Георги Маринов

Скулпторът и график Георги Маринов представя в столичната галерия "Стубел" изложбата си "Вавилонската кула". "Тази тема отдавна я разработвам. В нашето ежедневие тя става все по-актуална. Всички виждат стълпотворението, всемирното , и какво се случва. На практика повторение на библейската история ", каза той в интервю за БНР преди..

публикувано на 07.10.24 в 09:57