Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без прегледи и опашки пред ТЕЛК, двойно повече комисии. Ще се отпуши ли системата?

Снимка: БГНЕС

До 29 май ще се събират предложения и становища по проекта на Министерството на здравеопазването за промени в работата на ТЕЛК, публикуван на портала за обществени консултации.

Сред най-големите проблеми на медицинската експертиза е значителното ѝ забавяне. От 70 комисии в страната само около 40% се произнасят в законовоопределения срок, а най-дългият период на произнасяне е до 4 години

Съществена част от промените целят да не се допуска струпване и чакане на хора пред кабинетите с часове, поясни пред БНР д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел в Дирекция "Лечебни дейности" в МЗ.

"За тази цел се отменя извършването на клиничен преглед от комисиите. Това ще остане в много малък брой случаи, свързани с тежко здравословно състояние на лицата – които са на едно място буквално, било в дома, било в социално или друго заведение – в тези случаи ще се налага комисиите да ходят на място и да освидетелстват лицата. Във всички останали няма да има клиничен преглед и лицата няма да ходят на ТЕЛК."

Подаването на заявленията-декларации ще става както досега – в регионалните картотеки, уточни тя. Остават възможностите за подаване чрез упълномощено лице.

Снимка: БГНЕСРазпределението ще става по електронен път, чрез информационната система, в която се обработва цялата база данни за хората с увреждания, на случаен принцип сред ТЕЛК-овете в цялата страна, не само на териториален принцип в съответната област, където се намира лицето с увреждания.

Д-р Генкова посочи, че ще бъдат ангажирани всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и комплексните онкологични центрове, а спрямо сегашните 70 броят на комисиите ще се удвои.

"Сумарно възлизат на 157 броя – тези комисии, които съгласно промяната трябва да бъдат създадени."

Финансирането на комисиите ще става от бюджета на лечебните заведения. Има промяна в субсидирането – завишаване с 50 на сто спрямо сегашната стойност на база брой издадени в двумесечен срок експертни решения.

"Стимулирането, мотивирането е за максимално съкращаване на сроковете за произнасяне. Определената стойност за брой експертно решение е 60 лв."

"На пръв прочит бяхме ужасени по една-единствена причина - кадровия дефицит", коментира от своя страна д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници.

Началниците, които са и експерти по дадената дейност в лечебното заведение, са свръхнатоварени. Когато ги натоварим и това да вършат, ще напуснат. Всеки работи на предела на силите си, поясни д-р Тотев. По думите му трябва да има желаещи и не може лекари да се натоварват с участие в ТЕЛК-комисии по принуда.

"Ако аз извадя началника на отделението от ЛКК-комисия, ние ще опорочим, ще затрудним временната нетрудоспособност, за да уредим трайната. Един и същи човек не може да бъде член и на ЛКК, и на ТЕЛК."

"Ние сме малка болница. Ако направим 60 навременни експертни решения, 60x60 прави 3 600 лева, това ще получим като пари от държавата. Как с тези 3 600 лева аз ще поддържам картотека, софтуер, човек, който да обслужва тази картотека. И всичко това при липсата на кадри", отчита още болничният директор.

Снимка: БГНЕС

Замисълът да се увеличат комисиите е добър, смята Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя е и заместник-председател на Съвета за хората с увреждания. Тя е на мнение, че "все още системата е много клатушкаща се, нестабилна, в това състояние, което започна февруари месец".

При общинските болници проблемът е кадрови, потвърди и Събева.

"Лекарите как ще отделят време да направят тази прецизна медицинска експертиза по документи? Много е ниско заплащането на комисиите. Не може един човек, който почиства кабинета на един лекар с две специалности, да взема същата заплата, че даже и по-висока. Трябва да се оценява този труд, който е висококвалифициран."

Лекарите не желаят и поради друга причина - кампанията, която върви от години, "че те са корумпирани, че срещу пари дават вид и степен на увреждане", изтъкна още Събева.

Различните мнения по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44