Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред крал Чарлз III

Снимка: Ройтерс

Вчера беше коронацията на крал Чарлз III във Великобритания. Церемонията имаше най-вече правно и религиозно значение, тъй като на практика той стана крал на 150 милиона души в Обединеното кралство и 14 други страни – от Австралия до Ямайка, когато миналата година почина майка му Елизабет II, която беше наx-дълго управлявалият британски монарх. И именно очакванията към него са да вземе за пример нейното държание и репутация. 

Величествена церемония за корясването на крал Чарлз III в контекста на инфлация и движенията за независимост в Ирландия и Шотландия са само някои от многото затруднения, пред които новият крал ще се изправи и имат потенциала да помрачат началото на управлението му.

„Мисля, че тази отговорност ще му тежи – да спазва и надгради завета на майка си. Вероятно ще се чувства нападнат както в личен план, в смисъл на отговорност към паметта на майка му, така и в собствения си правен статут“, казва Ана Уайтлок – професор по история на монархията в университета „Сити“ в Лондон.

След смъртта на Елизабет II миналата година голяма част от юрисдикциите, където има банкноти с нейния лик, започнаха дебат за статута си и за връзките с Обединеното кралство. Например, на банкнотата от 5 австралийски долара няма да е портретът на крал Чарлз III, а ще има изображения с почит към историята на коренните народи. Междувременно, Ямайка обмисля да отхвърли монархията, както направи Барбадос през 2021 г. – решение, което британското кралско семейство всъщност приветства. Професорът по британска история и история на страните от Общността на нациите в университета на Лондон Филип Мърфи:

„Много лидери на държави от Карибския регион са говорили в миналото за това да станат републики. И в известен смисъл Чарлз няма да бъде критикуван за това, защото не изглежда, че с възкачването му на трона изведнъж всички се разбягват. Процесът вече е започнал.

Председателят на изследователски институт в Канада Шачи Кърл:

„Когато попитахме канадците какво е бъдещето на монархията, трябва ли Канада да остане конституционна монархия, трябва ли кралското семейство да продължи да бъде начело на държавата и през идните поколения и в следващите 50-100 години, отговорът беше „не“. Но на практика не се намира жив политик, който наистина да е склонен да се заеме с този въпрос и да си вкара главата в това „гнездо на оси“.“

На два пъти, още преди коронацията, крал Чарлз III беше замерян с яйца в родната Великобритания.

„Допитванията до общественото мнение показват, че силната подкрепа за монархията все пак намалява. Кралското семейство е чувствително към подобни промени и следователно не искаше коронацията да бъде твърде скъпа или екстравагантна. А и самият крал Чарлз е изказвал желанието си да свие кралското семейство до едно твърдо ядро“, обяснява Робърт Хазел, професор по правителствени и конституционни въпроси в „Юнивърсити Колидж“ в Лондон.

Неодобрението към кралското семейство е свързано основно с финансовото им състояние. На монархията се полага държавна годишна издръжка. Субсидията се определя като процент от доходите, които носят имотите на короната – голямото портфолио от недвижима собственост, което е на разположение на фамилията. От тези пари се финансират официалните задължения на монарсите като пътувания, охрана, заплащане на служителите на двореца и поддръжка на сградите. Обект на подозрения е обаче личното богатство на всеки от членовете на кралското семейство. Наскоро „Гардиън“ публикува разследване за финансовите им дела, в което се твърди, че състоянието на крал Чарлз III възлиза на близо два милиарда паунда. Изданието отбелязва обаче, че информацията за капитала на монарха е недостъпна за обществото и е невъзможно да се узнае реално с колко пари разполага той. Именно тази неяснота е един от „тръните в очите“ на противниците на монархията във Великобритания. Най-голямото подобно движение е „Република“, основано през 1983 г., което агитира държавният глава да се избира. Негов ръководител е Греъм Смит, който смята, че любовта и уважението, на които се радваше Елизабет II, няма да се прехвърлят върху крал Чарлз III и това може да се окаже най-добрият шанс те да постигнат целта си и да сложат край на кралската институция, чиято история е вече повече от хилядолетна:

„Мисля, че монархията е застрашена, защото изгубиха звездния си играч. Очевидно е, че подкрепата за тях намалява. Интересът също и за тях това е голям проблем. Ентусиазмът около коронацията е около девет процента.“

Истинската заплаха за династията Уиндзор обаче не е враждебността от страна на политици или общественост, а по-скоро апатията и възможността заради нея да се превърнат в пренебрежими, незначителни елементи, твърдят наблюдатели. За да не се случи това те трябва да бъдат под светлините на прожекторите и както да се радват на народната любов, така и да търпят критики. Приспособяването към модерния свят е необходимо, за да продължи тази институция да съществува. Робърт Хардман – автор на биографична книга за Елизабет II коментира:

„Релевантността е от решаващо значение за монархията. Голямата заплаха за бъдещето й не са тълпи, които да нахлуят в двореца. Не е революцията. А това да станат маловажни, без значение. Те разбират казаното от покойната кралица, че трябва да те видят, за да ти повярват. Те трябва да имат роля в живота на нацията.“

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин вярва, че Чарлз ще изпълнява достойно задълженията си:

Той има забележителна мрежа от контакти, срещал се е със страшно много лидери навсякъде по света. Щастливци сме, че го познаваме толкова добре, че е бил част от въоръжените сили и можем да му служим със същия дълг и ангажираност, както и че той може да ни предложи същата изключителна гледна точка както майка си.“

Журналистката Джоана Колс изтъква, че няма някой по-подготвен за трона от Чарлз:

„Той знае какво се изисква от него. Критикуват го, че би се намесил в политиката или че твърде много ще се застъпва за каузите, в които вярва. Но беше до майка си в продължение на 73 години, подготвяйки се да поеме нейните задължения. Интересното е, че причините, поради които го приемаха за ексцентричен преди 30-40 години, сега намират отклик сред хората, особено у младите – позициите му за промените в климата, органичните храни и архитектурата. Мисля, че той ще е много по-способен крал, отколкото хората очакват.

Обтегнатите отношения в кралското семейство също са предизвикателство, което той ще трябва да реши.

От някои – осмиван, от други – харесван, за трети – неразбран, факт е, че крал Чарлз III има нелеката задача да намери своето място в бързо променящия се свят, като същевременно пази традициите, които носят великолепието на короната. От първото му обръщение към британците и Общността на нациите през септември миналата година стана ясно, че основен негов приоритет е стриктно да спазва и изпълнява обществената си роля:

„Възпитан съм да ценя високо чувството за дълг спрямо другите. И да тая най-голямо уважение към ценните традиции, свободи и отговорности на нашата уникална история и система на парламентарно управление. Както правеше кралицата с непоколебима отдаденост, и аз сега тържествено обещавам в оставащото ми време, което Бог ми е отредил, да спазвам конституционните принципи, които са същността на нашата нация. И независимо дали живеете в Обединеното кралство или отвъд, независимо от произхода и вярванията ви, аз ще се стремя да ви служа с преданост, уважение и любов, както съм правил през целия си живот.“

- обеща крал Чарлз III. В неговите ръце сега е оцеляването на монархията и единството на Великобритания. Повечето от монархиите в Европа или вече ги няма или са свити и с оскъдно влияние. Британското кралско семейство обаче устоява. Ще продължи ли да бъде така?


Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски..

публикувано на 15.05.24 в 17:52

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради финала за Купата на България

Засилено полицейско присъствие има в центъра на София заради футболната среща между отборите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив). Близо 10 хиляди фенове от Пловдив се очакват на мача тази вечер въпреки лошото и дъждовно време.. Лудогорец и Ботев (Пд) определят носителя на Купата на България Екипите на МВР проверяват за забранени предмети,..

публикувано на 15.05.24 в 17:46
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия обяви, че ще наложи вето на закона за чуждите агенти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние. От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният..

публикувано на 15.05.24 в 17:41
Доц. Мартин Иванов

Доц. Мартин Иванов: Паралелите между 30-те и 40-те г. на XX век и днес са много силни и видими

Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години  - една доста продължителна икономическа криза, Голямата депресия, която прераства и в политическа. Паралелите между онова време и нашето са много силни и видими и бихме могли да потърсим известен опит, който да почерпим и днес...

публикувано на 15.05.24 в 17:24