Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови руски удари срещу Киев, атака и в Одеска област

Русия е засилила обстрела на Бахмут

Изглед към Бахмут, Донецка област, 26 април 2023 г.
Снимка: БТА

Украйна съобщи за най-малко петима пострадали при поредните руски удари срещу Киев, а също и за въздушно нападение в Одеска област.

Русия е засилила обстрела на Бахмут с цел да го превземе до утре, твърдят от военното ръководство на Украйна.

Градските власти в Киев съобщиха за ранени и разрушения след множество експлозии от поредните масирани руски атаки. Ракетна атака е ударила и черноморския град Одеса, украински медии съобщиха и за експлозии в Херсонска област.

Ситуацията на Източния фронт е "напрегната, но под контрол", каза командващият сухопътните войски на Украйна генерал Олександър Сирски. Украинското военно ръководство съобщи по-рано, че Сирски е поел управлението и е обсъдил по-нататъшните стъпки с генералния щаб.

Главното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана "да бъдат нанесени максимални загуби" на руската частна военна компания "Вагнер". Според оценката на Сирски руските сили още по-интензивно използват тежки оръжия през последните дни, разположили са по -модерно военно оборудване и са прегрупирали войските си.

"Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко по силите си да превземе Бахмут и да продължи своята офанзива", каза украинският генерал. Утре, на 9 май, в Русия се отбелязва годишнината от победата над нацистка Германия.

Междувременно ръководителят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин се отказа от намерението си да изтегли своите сили от Бахмут. Той написа в "Телеграм", че от Москва са му обещали необходимите боеприпаси и оръжие, за да продължи атаката срещу града. Преди това беше заявил, че бойците му ще се изтеглят на 10 май. Руските войски се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според руската страна те вече контролират по-голяма част от града. Украинските сили оказват ожесточена съпротива в Бахмут.

От Москва съобщиха, че са нанесени нови удари по складове и украински позиции в Запорожка област.

Украинските военни съобщиха, че са свалени всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта.

Международната агенция за атомна енергия за пореден път изрази загриженост от ситуацията около Запорожката АЕЦ, която се намира в близост до фронтовата линия в Украйна. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО

Мъж е загинал, а двама души (мъж и жена) са в болница във Варна след катастрофа на входа на Аксаково, където лек автомобил се е блъснал в кола на Националната служба за охрана, в която е пътувал съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.  Бивш премиер катастрофира с кола на НСО От НСО съобщиха за БНР, че автомобилът, в който..

публикувано на 16.05.24 в 18:52

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В колата са се возили мъж и жена на възраст над 60 години. Бивш премиер..

публикувано на 16.05.24 в 18:36

90 филма от игралното, документалното и анимационното кино се борят за наградите "Васил Гендов"

90 филма от игралното, документалното и анимационното кино се борят за наградите "Васил Гендов" на Съюза на българските филмови дейци. Церемонията ще се състои тази вечер - 16.05, в Народния театър. Т ова е най-мащабният форум на българското кино , разказа пред БНР Геновева Димитрова, кинокритик и член на Борда на наградите "Васил Гендов"...

публикувано на 16.05.24 в 18:28

Си и Путин: Да се спрат всички действия, които допринасят за продължаване на боевете в Украйна

В Пекин председателят на Китайската народна република Си Цзинпин посрещна с почести президента на Русия Владимир Путин на първото му посещение зад граница през новия му мандат в Кремъл. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на стратегическо партньорство? 75 години след установяването на дипломатически отношения между Москва и..

публикувано на 16.05.24 в 18:27
Министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок дава информация по случая с покушението срещу премиера на съвместна пресконференция с други членове на словашкия кабинет, Братислава, 16 май 2024 г.

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо

Състоянието на простреляния вчера премиер на Словакия Роберт Фицо остава тежко, съобщи днес вицепремиерът на страната Роберт Калиняк след извънредно заседание на Съвета за сигурност и на правителството.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена) Задържаният за стрелбата е с..

публикувано на 16.05.24 в 18:09
Лукаш Зорад (в средата) по време на демонстрация в солидарност с убития разследващ журналист Ян Куциак

Кой е човекът, задържан за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо?

Кой е поетът, който се опита да убие словашкия премиер? Има ли нещо общо с демократичната опозиция на Роберт Фицо?  Това коментира пред БНР Лукаш Зорад , програмен директор и консултант по езика на омразата и дерадикализацията на словашката организация Партньори за демократична промяна (PTDC - Partners for Democratic Change). Фицо е..

публикувано на 16.05.24 в 18:06

Още месец забрана за износ на инсулини

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева удължи с още един месец забраната за износ на инсулини и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици за деца.  Министър Кондева мотивира заповедта си с данни за нередовни доставки. Износът на инсулини и детски антибиотици е забранен от началото на ноември миналата година...

публикувано на 16.05.24 в 17:58