Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пик от 20,5 млн. тв зрители на коронацията на Чарлз III на Острова

Британският крал Чарлз III и кралица Камила отправят поздрав от балкона на Бъкингамския дворец след коронацията си в Лондон, Великобритания, 6 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Коронацията на крал Чарлз III е била гледана средно от 18 милиона телевизионни зрители във Великобритания, показват данни на групата Barb, цитирани от Би Би Си. Това е по-малко от наблюдавалите погребението на Елизабет II миналата есен и погребението на принцеса Даяна през 1997 година.

Коронацията бе предавана на живо по няколко британски телевизионни канала между 11.00 и 13.00 часа по Гринуич в събота. Пикът е достигнал близо 20,5 милиона по средата на церемонията, когато е била сложена короната на главата на краля, но иначе средно 18 милиона са наблюдавали събитието по 11 канала и служби, сред които двата основни канала на Би Би Си, Ай Ти Ви и Скай нюз. 

За сравнение, погребението на майката на краля – Елизабет II, е било наблюдавано средно от 26,5 милиона зрители. Милиони са наблюдавали по телевизията коронацията на Елизабет II през 1953 година, но тъй като няма сигурни данни е трудно да бъде направено сравнение с церемонията в събота. Все пак на базата на проучвания, правени през 1953 годинa от Би Би Си, може да се предположи, че около 20 милиона британци са станали свидетели на събитието.

Абсолютен рекордьор като телевизионна аудиенция обаче си остава погребението на бившата съпруга на краля – принцеса Даяна. 31 милиона зрители са го наблюдавали по Би Би Си и Ай Ти Ви през 1997 година.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник - ръководители на Софийската районна прокуратура.  Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, до бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент? През февруари - в разгара на скандала за..

публикувано на 15.05.24 в 13:50

ЕС е установил над 17 000 свързани с Кремъл случая на дезинформация

Малко над 17 000 са категорично установените случаи на дезинформация през последните години и всички те са свързани с Кремъл. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи дипломатически източник в Брюксел. По неговите думи, има сериозно нарастване на употребата на думата "нацисти" от октомври. На прицел са най-вече високопоставени политици..

публикувано на 15.05.24 в 13:48
Симеон Караколев

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара.  Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна..

публикувано на 15.05.24 в 13:40

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни. Еколозите се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата.  Докладът на..

публикувано на 15.05.24 в 13:31
Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година

" Протестът на 20 май е предупредителен.  Ако не бъдем чути от държавата, ще има стъпаловидни протести.  Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година ". Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Проф. Лиляна Вълчева, КНСБ: Работещите в системата на висшето образование ще..

публикувано на 15.05.24 в 12:49

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица "Видин" в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен..

публикувано на 15.05.24 в 12:41
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг. Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!". Тази фраза е забранена в..

публикувано на 15.05.24 в 12:18