Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се запъти към президентски балотаж

4
Предизборни билбордове на основните съперници - Кемал Кълъчдароглу и Реджеп Ердоган, Истанбул, 11 май 2023 г.
Снимка: БТА

Турция се насочва към балотаж в президентските избори, който трябва да се проведе след две седмици. Президентът Реджеп Ердоган и главният му опонент Кемал Кълъчдароглу не успяха да получат пълно мнозинство на първия тур във вчерашните избори. Ердоган води с малко под 50 процента, а Кълъчдароглу е събрал близо 45 процента.

Резултати от вота за президент


Президентският вот ще реши не само кой ще ръководи Турция, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път, как ще се справи с тежката икономическа криза и увеличените разходите за живот и как ще се развиват ключовите отношения с Русия, Близкия изток и Запада. Кълъчдароглу, който каза, че ще надделее на балотажа, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите. Кълъчдароглу заяви:

"Въпреки всичките му клеветнически кампании и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят от балкона. Данните за вота все още продължават да постъпват. Ако нашата нация е решила да има балотаж, ще участваме. Определено ще спечелим тези избори на втория тур".

Реджеп Ердоган обаче се представи по-добре, отколкото прогнозираха предизборните проучвания, и се появи в уверено и борбено настроение пред своите поддръжници:

"Вече изпреварихме най-близкия си конкурент с 2,6 милиона гласа на изборите. Вярвам, че тази цифра ще нарасне много повече с крайните резултати. Все още не знаем дали президентските избори са приключили на първия тур поради ограничението от 50 плюс 1 процента гласове на избирателната ни система".

Гласуване на изборите за президент по региони


На парламентарните избори Републиканският алианс на Ердоган и неговите съюзници - Партията на националистическото действие и още няколко по-малки формации, е на път да изпрати 324 депутати в 600-местния парламент.

 Опозиционният Национален алианс около Кълъчдароглу, в който участват шест партии, изглежда ще разполага с 211 места в парламента. 65 места ще получи Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия.

Гласуване за партийните коалиции на парламентарните избори


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14