Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа за годината гореща вълна връхлита Кипър

Прогнозите са за 37 градуса максимална температура

Снимка: Pixabay

Първата за годината лятна гореща вълна връхлита Кипър днес и утре. Пиковите стойности в двата дни се очаква да бъдат с до 6 градуса по-високи от обичайните майски температури. В язовирите в страната в момента има с 20% по-малко вода отколкото преди година.

35 градуса ще достигне температурата днес във вътрешността на острова, предупреди Метеорологичната служба. Според прогнозата на частна метеослужба живакът ще удари дори 37 градуса в двата горещи дни.

32 градуса се очакват по крайбрежието, а в планините - около 24 градуса.

Високите температури надхвърлят значително средните климатични стойности за май, които са около 29 градуса.

Към горещината се прибавя и очакваното повишено ниво на прах във въздуха, дължащо се на силни ветрове от Северна Африка.

Заради майските жеги в Кипър специалистите отново алармират за водния баланс на страната. Въпреки паднали в началото на месеца силни дъждове в момента язовирите на острова са запълнени до 67% от обема им, при 89% преди година.

Климатичните промени вече се усещат в Кипър, най-вече в селското стопанство. Екоминистерството пое координацията на усилията за разработване и прилагане на Национална стратегия за адаптиране към изменението на климата.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството ѝ.  От Районното управление в Кюстендил умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се..

публикувано на 04.06.24 в 19:37

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение".   Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след..

публикувано на 04.06.24 в 19:28