Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ни влияят температурата и атмосферното налягане

Зорница Спасова: Резките температурни различия и екстремните прояви на времето зачестяват

Кои са хората "метеопати" и как климатичните промени се отразяват на психичното ни здраве

3
Зорница Спасова

Как промените на времето се отразяват върху здравето ни? Отговор дава Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”/ платформата, която иска да направи науката за климата достъпна за всички.

"Най-важните елементи са температурата и налягането. Над 6 градуса са класифицирани температурите като дразнещи, между 4 и 6 градуса - като чувствителни, между 2 и 4 градуса като преходни, а под 2 градуса са идендеферентни за човешкия организъм.

Спрямо атмосферното налагяне промени над 10 хектопаскала (hPa) са големи, между 8 и 10 са резки, между 4 и 8 са умерени, а под 4 са слаби промените", разказа в  "Нощен Хоризонт" Зорница Спасова.

По думите й всички типове време са разделени на 16 класа. Преходите между тях сочат резките промени.

Зорница Спасова е главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Има докторска степен по специалност “Климатология” от СУ „Св. Климент Охридски“.

unsplash.com

Занимава се с въздействие на изменението на климата върху човешкото здраве от 2008 г, като е специализирала многократно в чужбина. Научен секретар е на Българското дружество по медицинска география, хъб мениджър на програма Climate KIC за НЦОЗА и организатор на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България.

"Най-резките промени са през пролетта, а като месеци през март и април. Най-устойчиво е времето през август. Юни и юли са динамични през лятото.

Екстремните прояви на времето зачестяват в нашата страна и те са се увеличили с 30 на сто. Очаква се още увеличения и в бъдеще, посочи още Спасова.

Най-рязко се променя времето в София през април, допълни тя. Като цяло е устойчив режимът средно годишно на времето в София, поясни още Зорница Спасова.

Спасова нарича хората "метеопати", които са най-чувствителни към резките промени на времето. По-често са жените и жителите на големите градове. Те стават сънливи, депресивни, обострят се хроничните им заболявания. Това са сърдечно-съдовите заболявания преди всичко.

unsplash.com

По темата за промените в климата и бедствията и отражението им върху психичното ни здраве разказа и психологът Елица Станева-Бритън, също автор на „Климатека”:


"Последните години се посочва, че климатичните промени влияят и на психичното ни здраве. Те могат да доведат до тъга, тревожност, но могат да преминат и в по-крайни изживявания като стрес и депресия. За да го преодолеем трябва да се информиране по темата, да разговаряме с хората, да разберем, че много от нас страдат от тези промени.

По време на природно бедствие или екстремна ситуация се появява освен паника, но и желание за взаимопомощ", каза в "Нощен Хоризонт" психологът Елица Станева-Бритън.

"Така че, катаклизмите ни помагат да намерим смисъла в живота. Защото товава именно има големи загуби...Но може да се стигне до нещо като "клинично замръзване", защото събитието е трудно за преодмисляне...Хората не са виновни, затова говоренето може да помогне да се преодолее загубата или нещастието.
Затова е добре да сме добре информирани как се действа при бедствия и аварии", изтъкна още за БНР Елица Станева-Бритън.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33