Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целенасочена ли е атаката срещу рафтинг базите в Кресненското дефиле?

Рафтингарите виждат в масираните проверки на институциите натиск и очерняща кампания заради становището им за трасето на АМ "Струма"

Снимка: БГНЕС

Ще се окажат ли незаконни двете рафтинг бази в Кресненското дефиле, които от години събират любителите на атрактивния воден спорт по река Струма? 

През последните месеци има масирани проверки на държавните институции, след като природозащитни организации и хора, чиито интереси пряко ще бъдат засегнати, отново излязоха на протести. 

Срещу техните обвинения за нарушаване на закона и съмнения за поредната кражба на огромни средства, държавата постави под въпрос законността на обектите в рафтинг базите и ресторантчетата, изградени в дефилето.

Дали това е натиск, или е дошло времето всички да спазват закона?

Двете основни бази за рафтинг, каяк и други екстремни изживявания сред природата, намиращи се в началото на Кресненското дефиле в посока Гърция, се стопанисват от Рафтинг клуб "Рефлип" и Рафтинг кемп "Адвенчър Нет".  

Рафтингарите и каякарите по подразбиране са природозащитници и тяхното включване в протестите за запазване на биоразнообразието в Кресненското дефиле е логично. Има обаче и още нещо. Ако сегашното трасе на главен път Е-79 се превърне в едно от платната на автомагистрала "Струма", достъпът до базите им ще бъде невъзможен. Дали е случайно съвпадение с времето на протестите, или не, но в рафтинг базите започнаха масирани проверки на държавни институции, насочени към законността на сградите и изградената обслужваща инфраструктура.

По сигнал на Национална асоциация "Българско Черноморие", позоваващ се на публикации в медии за изградените рафтинг комплекси в защитени зони, проверки на място направиха Басейнова дирекция Западно-Беломорски район и РИОСВ-Благоевград. Констатациите на Басейновата дирекция са, че е изградено водовземно съоръжение - тръбен кладенец и площадка за спускане на лодки в река Струма без необходимите за това разрешителни по реда на Закона за водите.  

От проверките на РИОСВ е видно, че на обект "Рафтинг къмпинг" са поставени дървени бунгала, три броя тоалетни и три душа, като за това не е предоставена информация за съгласуване по реда на екологичното законодателство. От екоинспекцията не са констатирали категорични данни за унищожаване или увреждане на защитените територии, в които попадат проверените бази

Оказва се, че и в община Симитли, на чиято територия са рафтинг базите, няма никакви документи за съгласуване и разрешение за сградите, които са над 11. Не са одобрявани и зони за разполагане на кемпери и каравани в района

Снимка: БГНЕСКазуса коментираха преди дни в Кресна регионалният министър Иван Шишков и кметът на Симитли Апостол Апостолов, който е категоричен, че ще се пристъпи към събарянето на сградите. Кметът посочи като единствено законна националната рафтинг база, изградена от общината с европейски средства и увери, че тя ще бъде отворена скоро и ще започне да действа още това лято. 

"Най-вероятно ще влезем заедно с общината. Не считайте, че ще бъде въпрос на отмъщение – законът трябва да влезе в цялост, да влезе за всички", заяви Шишков.

"Няма какво да коментирам  - доказано са абсолютно незаконни всички рафтинг бази, с изключение на базата зад метан станцията. Чакаме само заповед от РДНСК и да се пристъпи към събаряне на тези бази. Не може да се спекулира, да се злоупотребява. Хората, които протестират, точно затова протестират – за да продължават да упражняват незаконната си дейност на територията на Кресненското дефиле", отбеляза Апостолов. Според него протестират хора с определени интереси – "10 души, платени, от София и още 5 човека, един бивш заместник-кмет на Кресна и още двама-трима мераклии да стават кметове".

Целенасочена ли е атаката срещу рафтинг базите в Кресненското дефиле и какво е обяснението от другата страна?

Борислав Пауновски, който е член на УС на Българската рафтинг асоциация уточни, че обектите не са изградени върху общинска земя, а върху горска територия.

"Това се случи точно в седмицата, в която ние си изказахме публично мнението, че подкрепяме местните хора и природозащитниците, които над 25 години се опитват да изкарат основния път извън дефилето, магистралата да бъде построена извън дефилето. Започна очерняща пиар атака към нас, обявявайки, че федерацията има база, че има 15 постройки, незаконни. Институциите се сезираха, дойдоха на проверки и видяха, че не са 15, а 4, видяха, че си има документи за всичко. Като цяло не сме имали проблем с проверяващите институции. Според нас се опитват да ни сплашат. Защото за 15 години всяка община ни подкрепя, дава ни финансиране за състезания и в същото време обявяват всички за незаконни и пращат проверки. Ние сме там вече близо 20 години", настоя Пауновски.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30