Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестият "Поход за мир и неутралитет" се проведе в София и още 39 града на България

| обновено на 21.05.23 в 19:17
Снимка: Надежда Николова

Демонстрация по надслов "България - зона на мира" се проведе в София и още в още 39 града на България и няколко в чужбина - това е 6-ото издание на "Похода за мир и неутралитет", организиран от Инициативен комитет и над 20 неправителствени организации. "България е зона на мира, България не участва нито с хора, нито с оръжие, боеприпаси или резервни части в никоя война", бяха водещите послания на събитието.

Основното искане е България да запази неутралитет и да не праща оръжия на Украйна. Сред участниците в днешната демонстрация бяха лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, какти и други представители на партията, също представители на БСП и лидерът на партия МИР Симеон Славчев. 
През април беше проведено предишното издание на проявата:

Участниците в демонстрацията днес отново се събраха пред пилоните на НДК. Те се отправиха на шествие към сградата на парламента, за да популяризират каузата за запазване на мира, обявявайки, че България не трябва да участва във никаква война, страната ни трябва да е свободна и независима и да има в нея бъдеще за децата. Един от лозунгите на кампанията е: "Децата на България са родени, за да живеят в мир". 
Ето някои от аргументите на участниците в Похода за мир да се включат в демонстрацията:

"Искам да се защитават националните интереси на България, не да работим под диктат на Америка, на Западна Европа и т.н.";

"Да няма война, който иска война -  да му дават по един автомат и да ходи";

"Българският народ не иска война"; "Човек трябва наистина да прогледне, така да се каже", отбеляза участници.  

Заради шествието движението по бул. "Патриарх Евтимий", беше спряно, както и по улиците, пресичащи бул. "Витоша" и по бул. "Цар Освободител". Участниците достигнаха сградата на Народното събрание, където проведоха митинг. По-късно участници в шествието замериха с червена боя сградата с представителствата на европейските институции у нас на ул. "Раковски".

Организирана е и подписка за провеждане на референдум "За мир и неутралитет", която е в ход, като към момента  е подкрепена от близо 50 000 души. По време на проявата още една подписка събира подкрепа - срещу джендър идеологията и в защита на децата и българското семейство.  

Снимки -  Надежда Николова, Венцислав Василев.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен. Продължава оросяването и засипването с пръст, за да не се допусне възпламеняване на тлеещи огнища.  Районът остава под наблюдение.  Замърсяване на въздуха не беше отчетено, въпреки че до обед в града се усещаше неприятна задушлива миризма. Репортаж на нашата кореспондентка..

публикувано на 11.10.24 в 18:17

Разследват полицай от РПУ Велинград заради сигнал за сексуално посегателство над непълнолетно момиче

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас. Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го..

публикувано на 11.10.24 в 17:59
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. Нарастват опасенията и от нови бомбардировки срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22 души, а близо 120 бяха ранени. Израелски военен булдозер е съборил огражденията на пост на мариоопазващите сили на ООН в..

публикувано на 11.10.24 в 17:41
Веселин Топалов

Веселин Топалов: Центърът на шахмата ще се измести към Азия

Центърът на шахмата ще се измести към Азия. Такава прогноза направи пред БНР световеният шампион по шахмат Веселин Топалов. "Индия в момента се развива много добре. Има и други страни, като Узбекистан, които са създали поколения от млади таланти. Усещането е, че в бъдеще повечето важни състезания ще се провеждат в Азия. В момента Китай държи..

публикувано на 11.10.24 в 17:35

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 17:16