Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди ученици от Русе се включиха в шествието по повод Деня на българската писменост

Снимка: БТА

Хиляди ученици от всички русенски училища се включиха в шествието по повод Деня на българската писменост. Празникът ще завърши тази вечер с връчване на награди "Русе" за постижения в науката и културата.
Началото на празника бе дадено в 10.30 ч., когато два лъча с представители на всички учебни заведения в града тръгнаха към площад "Свобода". Знаменното шествие се съпровождаше от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител Димчо Рубчев и барабанчици от Националното училище по изкуствата.
Най-емоционален бе този ден за първокласниците, които завършиха първата си учебна година.
Празничният ден ще приключи тази вечер, когато в Голямата зала на Доходното здание ще бъдат раздадени наградите "Русе" за високи постижения в областта на културата и образованието.
Сред номинираните са изтъкнати музиканти, художници и авторитетни учители.
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания. Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно храна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще участва в Брюксел на извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС-Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на прием..

публикувано на 16.04.24 в 16:37
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На тържеството присъства посланикът на нашата страна в Рим Тодор Стоянов, сенатори и официални лица..

публикувано на 16.04.24 в 16:29

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова: "Уточнихме някои въпроси, свързани с отговорностите..

публикувано на 16.04.24 в 16:26
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е изненадващо една седмица след съставянето на кабинета да се правят предложения за промени от страна..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е първият път, когато кипърски флот навлиза в международни териториални води заради миграционните..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В програмата има 2258 проекта.  По последни данни от около две седмици - в Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 16:01