Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христов: Живковата идея да сме 16-а република на СССР още се крие заради влиянието на Кремъл у нас

Христо Христов
Снимка: Ани Петрова

"Темата за идеите на Тодор Живков България да стане 16-а република на СССР е толкова тайна и обвита от мистификации и отричане заради огромното влияние, което Кремъл има у нас и до днес".  

Това каза пред БНР журналистът Христо Христов, основател на сайта desebg.com, съавтор с проф. Евелина Келбечева на документалния филм "16-та република. Предателството на БКП", който ще бъде представен на 31 май от 18 часа в кино "Одеон", вход свободен. Режисьор е Димитър Коцев-Шошо. 


По думите на Христов филмът е напълно некомерсиален, но с образователен ефект. Той припомни, че едва през 2018 г. периодът 1944-1989 г. влезе в учебната програма по История за средното образование.

"Фактите за събитията са подплатени с мнението на професионални историци, които са работили с документите за това национално предателство, което БКП прави през 1963 г. и 1973 г., може би най-срамен акт от българската история. В документите директно се казва, че след предложението на Тодор Живков на секретния Пленум на ЦК на БКП през 1963 г. масата от ЦК казват, че за тях е щастие да направят така, че българският народ да стане частица от великия Съветски съюз. Това са безродници. Това са хора, които винаги са били и ще си останат на съветските ясли, и са готово дори да продадат родината си", коментира журналистът и съавтор на документалния филм. 

Той обясни, че първото предложение е било подадено към Никита Хрушчов и използваният термин е бил "сливане" - предложение за сливане на България с СССР.

"Във филма показваме един малко известен факт - първият фалит на БКП, начело с Тодор Живков. Той е през 1960 г., когато, за да си спаси кожата, Живков харизва българския златен резерв, който е от над 20 тона, на Москва, тъй като по това време най-големият кредитор на България е Съветският съюз - с две банки, позиционирани в Париж и в Лондон  Оказва се, че тези банки ще изпаднат в неплатежоспособност, ако Живков и БКП не върнат валутните кредите, които са взети в края на 50-те години", разказа Христов и уточни, че златният резерв е бил даден по "абсолютно криминален начин от Тодор Живков, прокуратурата е изяснила това през 1992 г., но Живков не е бил изправен на съд".    

Интервюто на Ирина Недева с Христо Христов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Основният въпрос за изборите в Турция е свързан с активността на избирателите

Гласуването на изборите "2 в 1" в Турция ще се осъществи в 166 секции. Подготовката за вота премина спокойно, а основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. От изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години. Секциите в Турция са..

публикувано на 09.06.24 в 05:18

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър да гласуват в европейските и парламентарни избори на страната ни. На острова пребивават около 30 000 българи. Очаква се високите температури да не спрат желаещите да упражнят правото си. Броят на секциите е същият, както и на предишните избори. Те са разкрити във всички градове в Кипър, където..

публикувано на 09.06.24 в 04:55

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - 5 има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани, има 4 секции на различни места на острова. Нашите..

публикувано на 09.06.24 в 04:48

В Италия българите гласуват в 27 избирателни секции

В Италия българите гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена - област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня.  Най-много секции - 3 има в българското училище в Милано. Две са в посолството ни в..

публикувано на 09.06.24 в 04:35

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Няма никаква промяна по отношение на показателите за подкрепа на управляващата Консервативна партия преди общите избори в Обединеното кралство на 4 юли, която продължава да изостава сериозно зад опозиционната Лейбъристка партия и прогнозите са за тежко поражение, съобщи "Скай нюз". "Скай нюз" цитира лорд Хейуърд, член на Камарата на лордовете от..

публикувано на 09.06.24 в 02:51

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11