Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българското участие и най-важното за "Ролан Гарос"

Снимка: rolandgarros.com

Какво да очакваме от започващото в неделя Открито първенство на Франция по тенис? Валерия Николова разговаря с колегата от уеб сайта на БНР и продуцент на подкаста "Начален удар" - спортният журналист  Любомир Тодоров по темата в "Хоризонт до обед".

"Григор Димитров може да играе срещу друг българин в първия кръг на "Ролан Гарос". Това може да стане факт, ако днес Адриан Андреев преодолее квалификациите в Париж. На старта Григор, който е поставен под номер 28, ще играе точно с тенисист, преодолял пресявките", каза Тодоров.

Най-доброто представяне на Димитров в турнира от Големия шлем е осминафинал през 2020 година, когато в четвъртия кръг отстъпи на Стефанос Циципас. Това е единственото състезание от Голямата четворка, включваща още Откритото първенство на Австралия, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ, в което Григор не е достигал до полуфинал

При жените Виктория Томова започва срещу 23-ата поставена рускиня Екатерина Александрова и има сили да я преодолее, прогнозира журналистът.

Любомир Тодоров примомни и че четири българчета ще играят в основите схеми при юношите и девойките от 4 юни.При юношите за момента трети поставен ще бъде Илиян Радулов, който беше спрян от контузия на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през януари, а наскоро спечели турнира в Пловдив. В основната схема е и Адрияно Дженев, който заедно с Радулов спечели титлата на двойки на „Ориндж Боул“ в края на 2022 година. 

При девойките в схемата ще играят Росица Денчева, която стигна до третия кръг в Мелбърн и абсолютната дебютантка в турнирите от Шлема Ива Иванова, която преди дни победи третата в световната ранглиста в Милано.. 

Любомир Тодоров в студиото на БНР

Наградният фонд на "Ролан Гарос" е увеличен с 12,3 процента и достигна до 49,6 милиона евро. Шампионите при мъжете и жените ще вземат чекове за по 2,3 милиона евра, а отпадналите в първия кръг ще си тръгнат с по 69 хиляди евро. Загубилите на старта в квалификациите ще получат по 16 хиляди евро, сума, която преди 10-15 години получаваха отпадналите в основната схема.

Големият отсъстващ е Рафаел Надал от Испания, наричан Краля на клея или Краля на Париж. 14-кратният шампион оваканти титлата, след като не успя да се възстанови от контузията в крака, получена през януави в Мелбърн.

При дамите полякинята Ига Швьонтек изглежда във форма, за да защити трофея си на 10 юни на централния корт "Филип Шатрие".

Чуйте още в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51

Арда и ЦСКА 1948 заплетоха интригата за 7-то място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк..

публикувано на 20.05.24 в 20:34
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки...

публикувано на 19.05.24 в 22:19
Александър Сьорлот (вдясно) вкара четири гола за Виляреал срещу Реал

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1

Виляреал направи впечатляващ полуобрат срещу шампиона Реал (Мадрид), след като от 1:4 навакса и завърши наравно 4:4 в мач с осем гола от предпоследния 37 кръг в Испания. Гюлер на два пъти, Хоселу и Васкес бяха дали преднина от три гола до почивката за "Белия балет", а за домакините от Виляреал бе вкарал само Сьорлот. Същият този Сьорлот се..

публикувано на 19.05.24 в 22:16