Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години"

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

"Радев им пречи. Ако президент беше Плевнелиев, нещата щяха да бъдат съвършено различни"

Проф. Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

"Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни. Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години, на него това му харесваше. Ние нямаме културата на личната отговорност."

Това мнение изрази в интервю за БНР социологът и юрист проф. Иво Христов.

"Хубавото в лошото е, че на края на тези 30 години от т.нар. преход вече виждаме отровните цветя, които цъфнаха – имаме унищожена, деиндустриализирана и примитивизирана страна. Това много хора започнаха да го виждат, и то от младите поколения. В България за първи път започват да се очертават автентични социални групи, които имат автентични социални интереси. Това е плахата ми надежда за някакво политическо бъдеще."

Радостин Василев представя пред журналисти част от записите от обсъждане в ПП  Снимка: БТА

"Нещата, ако трябва да ги коментираме от морално-етична гледна точка, са унизителни, омерзителни и абсолютно закономерни", каза той относно вълната от възмущение след оповестените от Радостин Василев записи от онлайн партийни обсъждания на "Продължаваме промяната" за съвместните им действия с ГЕРБ по съставяне на правителство.

"Това е норма от много отдавна в България. То си е реално. Сега има кокетничене, едва ли не, морално – ау, какво стана. Това е публична истина. Това, което винаги е било практика, вече може да възмути тежки наивници."

"Това е системен проблем. Статутът на страната отпреди 30 години е периферна територия със затихващи функции. Територията – първото нещо, което трябва да ѝ се отнеме, това е суверенитетът, дори в жалките му проявления, които съществуват. "Елитът" трябва да е продукт на отрицателна селекция. 30 години се подбират все по-некадърни, все по-безгръбначни, все по-неграмотни, все по-примитивни хора. Това е следствие от цялостното сриване на България – цивилизационно, икономическо, социално-политическо, демографско. Това, което наблюдаваме, е "хроника на една предизвестена смърт", подчерта проф. Иво Христов в предаването "Политически НЕкоректно".

"В геополитически план България е важно звено във войната между Запада и Русия. Поради тази причина територията трябва да бъде в плътен контрол – икономически, политически, идеологически, военен, информационен и цивилизационен. Тъй като българското общество вече е лишено от почти всякаква виталност за съпротива, изключвам отделни гнезда, нива и т.н., грижата за качеството на управляващата администрация не е чак толкова важно. Важното е като се натисне копчето enter, веднага да има резултат."

Според Христов вътрешната среда е много благодатна за целта и "много често ние поднасяме на нашите господари поведения и практики, които надхвърлят техните очаквания". По думите му тази политическа класа не е възможна без избирателите, които ѝ предоставят тази възможност. Социологът попита избирателите ще поемат ли някога вината за случващото се.

"Политиката не е посещение в супермаркет. Алтернативите се създават с битки, с борба, а не се представят като на пазара", смята той.

Виждат се наченки на политици, които нямат манталитета на колониални чиновници, отбеляза Иво Христов.

"Трябва да се гледа с внимателно, критично, но все пак добронамерено око за друг тип алтернатива. Защото иначе каква е алтернативата? Ние си заминаваме. Големите проблеми на нашата България въобще не се обсъждат."

Проф. Иво Христов акцентира върху "шизофренното раздвоение" на някои политически сили, които "от една страна се изживяват като солта на земята, един вид наместници на цивилизацията от горната земя и нейното присъствие сред туземците от тези географски ширини", а от друга страна "поведението им, речникът им, когато са извън прожекторите", са по-примитивни от тези на каруцарите в околностите на София.

"Тези хора ще станат всякакви, стига конюнктурата да ги поставя на върха на хранителната верига. Плюха на миналото на бащите си и се качиха на новата вълна, а утре, ако се промени геополитическата или друга конюнктура, ще качат и на следващата", добави той.

След като мине бурята на привидното възмущение все пак ще сглобят кабинет, защото има мощен външен натиск "от нашите партньори", не изключва социологът.

"Ще бъде направено всичко необходимо правителството да бъде сглобено и България ще изпълни служебната роля, за която е предназначенада бъде обслужваща територия в една войнаот логистична, до пряко участие. (…) Тук се задейства принципът на сваряването на жабата – постепенно, бавно. Ставките на конфликта се вдигат на територията на Украйна."

Румен Радев  Снимка: БГНЕС

Румен Радев остава единствената институционална конструкция в държавата, разполага с властови и символен ресурс да се противопостави на всичко това, коментира социологът.

"Когато пяната тръгне, тя трябва да  залее всичко, а пък тук имате една скала, около която тази пяна се разбива. Следователно, въпросът е тя да бъде ликвидирана и да потънем всички в блатото, само да бълбукат мехурчетата на отровните изпарения. Радев им пречи. Ако президент беше Плевнелиев, нещата щяха да бъдат съвършено различни."

Българските политически партии са недъгави и нефелни, защото не изпълняват обществената си функция, подчерта Христов. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46