Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания чупи рекорди по посещения на чуждестранни туристи през април

Туристи с електрически скутери пресичат площад Пуерта дел Сол в Мадрид, 3 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След повече от три години застой чуждестранният туризъм, който е от ключово значение за испанската икономика отново се възражда. Само за месец април страната е посетена от 7 235 055 международни туристи, което е с близо 90 000 повече отколкото през същия месец на 2019-та година, преди да започне пандемията. Данните са на Националния статистически институт и показват, че ако тенденцията се запази до края на годината, тя ще бъде най-успешната за туристическия бранш до сега.

От началото на годината до сега страната е посетена от почти 21 милиона туристи, които са оставили 25 милиарда 681 милиона евро. "Всичко показва, че рекордът от 2019 г. ще бъде счупен", каза министърът на туризма Ектор Гомес, който очаква през летните месеци приходите да достигнат 67 милиарда 600 милиона евро. Значителното им покачване в сравнение с предишните години се дължи и на 24 % увеличение на цената на хотелските нощувки, 17 % на туристическите пакети и 15 на 100 на поскъпването на храната в ресторантите.

В същото време инфлацията вече е 3.2%, което е най-ниското ѝ ниво от две години, заради спада на цените на горивата. Най-учудващ за хората от бранша е фактът, че въпреки нарасналия брой чуждестранни туристи, британските и немските, които традиционно са най-много, тази година не са се увеличили, руските ги няма, а азиатските са намели поради по-късното отпадане на Covid ограниченията.

Увеличението се дължи на големия интерес от страна на останалите европейски държави и САЩ. Нидерландските туристи тази година са с 27% повече отпреди пандемията, ирландските с 25%, а американските с 24 на 100. И ако Андалусия, Балеарските и Канарските острови имат значителен скок на посещаемост, то Каталуния бележи 12 % спад при положение, че винаги е била сред най-предпочитаните дестинации от чуждестранните туристи.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кенет Мертен: Сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмнява в кабинет без отговорност

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57