Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна антиправителствена демонстрация в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди противници на полското правителство се събраха в центъра на Варшава за 34-тата годишнина от падането на социалистическия режим, предава "Ройтерс". Демонстрацията идва след нова вълна от критики срещу управляващите консерватори преди общите избори в края на годината.

"Полша - свободна - а не на "Право и справедливост" скандираше множеството, което почете годишнината от 4 юни 1989 година. Тогава в страната се провеждат първите частично свободни избори. По онова време част от опозицията около профсъюза "Солидарност" са както знакови фигури на "Право и справедливост", така и техните по-либерални противници.

Днес историческият лидер на "Солидарност" Лех Валенса отново е срещу властта, която според критиците ѝ налага нов вид диктатура. От сцената до Валенса към множеството се обърна лидерът на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа" Доналд Туск:

"Първата стъпка към победата е да осъзнаем своята сила. Тук сме днес, за да видят цяла Полша, цяла Европа и целия свят колко сме силни, колко много от нас са готови, също както преди 30-40 години, да се борят отново за демократична и свободна Полша, за нашите права", заяви бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер, който се очаква да бъде основна мишена на новосъздадената комисия за разследване на руското влияние в Полша през последните 15 години.

Комисията е една от по-пресните причини за нарастващото недоволство срещу "Право и справедливост".


"Дойдох да защитя демокрацията, защото не мога да търпя унищожението на нашия парламент и на конституционния трибунал, а Европейския съюз да бъде пренебрегван", заяви полска пенсионерка от Вроцлав, дошла в столицата за днешната демонстрация. Според организаторит в нея са се включили половин милион души.
Към момента дори поръчваните от държавната телевизия проучвания показват, че за управляващите ще е трудно да съставят ново мнозинство след парламентарните избори. Опозицията има шанс за това, но за целта партията на Туск ще трябва да се споразумее с другите 2 големи сили - Левицата и коалицията "Трети път".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33