Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Лазарова: Проблемите, когато говорим за авторско-правна уредба, далеч не се изчерпват с пиратството

Божидар Божанов: Няма необходимост от СРС-та за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу интелектуалната собственост

Анета Дончева: Държавата да поеме ангажименти, които са свързани със заплащане на труда на авторите и с доброто състояние на библиотеките

Божидар Божанов
Снимка: Борислава Борисова

Няма необходимост от специални разузнавателни средства за предотвартяване на престъпления срещу интелектуалната собственост. Това обясни пред БНР Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ, бивш министър на електронното управление и вносител на Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права.

„В Закона за изменение на Наказателния кодекс има 7 различни проекта и един е свързан с авторското право. Аз съм подготвил предложение за отпадане на точката за използването на специални разузнавателни средства. Тази мярка е прекомерна.“


Д-р Ана Лазарова, която е преподавател по Право на интелектуалната собственост в СУ, доктор по Медийна политика и право на ЕС, адвокат и представител на Българското патентно ведомство и Службата на ЕС по интелектуалната собственост, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в МС е постъпил законопроект, в който се предлага криминализиране  на създаването и поддържането на информационни мрежи и услуги на информационното общество.

„Това е всичко в интернет, включително социални мрежи и форуми. Прави се за предотвратяване на престъпления срещу интелектуалната собственост и цели таргетиране на онлайн пиратство, но се удря всичко. Текстът е твърде общ и неясен“.

copyright_1.jpg

Божанов посочи, че все още не е  направено детайлно обсъждане на авторското право в НС.

„Но аз бързах да го внеса, за да не изпуснем влака. Комисията по култура и медии все още не е стигнала до този закон“

Той обясни, че се предлага авторите на научна литература да не бъдат ограничавани от издателите в разпространението на своя труд, особено когато той е финансиран с публични средства.

„Сега приходите, които се получават от разпространението на научна литература, са доста значителни, но авторите, рецензентите и финансиращите институции не получават каквото и да било. По-големият проблем е, че знанието не достига до достатъчно хора. Предлагаме всяко ограничаване на правото на автора на научна литература да я разпространява след публикуване, и дори преди публикуване, да не може да бъде ограничавано от издателя. Авторите могат да използват предварително публикуване и след публикуване да остават отворени безплатно хранилищата. Оставаме отворено безплатното разпространение на познанието“.

Божанов отбеляза, че авторът има правото, ако реши да уважи искането на журнала и да не публикува своя труд.

„Но насърчаването на това предварително публикуване започва да се превръща в тенденция. Други държави също въвеждат подобно право“.

Бившият министър смята, че запазването на министерството и изборът на Александър Йоловски да го оглави са добри сигнали.

„Той беше мой заместник, когато бях министър и имам отлични впечатления от неговата работа. Сред приоритетите, които сме заложили в законодателната програма, е ускоряването на електронната идентификация“

Библиотеки, музеи, галерии, научни и образователни институции, както и архиви са институционални ползватели на творческо съдържание, допълни темата д-р Лазарова.

Реформата, която тече в момента на национално ниво и директивите, които закъсняваме да транспонираме, съдържат механизми в полза на институционалните ползватели. Към настоящия момент обаче механизмите, които касаят образователните институции, по-скоро ограничават правата им, вместо да ги разширят, каквато е целта на директивата. Това е нещо, което трябва да подобрим в проектозакона.

Тези директиви имат много голям обхват.  Те станаха известни с реорганизирането на отговорността на онлайн посредниците. Но има и механизми, засягащи образователните институции и библиотеките. Предложението, с което разполагаме от МС, не се възползва от възможностите на директивата. Може много да се подобрят тези механизми и да се разширят възможностите, които  имат институционалните ползватели. Библиотеките на ниво ЕС имат много възможности за цифровизация, за по-атрактивно представяне на културното наследство, за организиране на образователни дейности. Нашият закон изостава в това".

Библиотека към Читалище

Българската библиотечно-информационна асоциация излезе с отворено писмо до НС с искане да е активен участник в реформата, която засяга авторското право, обясни председателят й Анета Дончева.

"Библиотеките прилагат законите за авторското право и се грижат за интелектуалната собственост на авторите, без обаче да се компрометира достъпа на гражданите до информация. Настояваме библиотеките да бъдат признати като организации с обществена функция.  

Дискусията за авторските права и библиотеките е започнала отдавна. Библиотеките признават правото на авторите да получават определени възнаграждения и да се възползват от своя труд. В същото време те са призвани да осигуряват обществен достъп до информация. 

Другият проблем, който се дискутира в нашите среди, е свързан с разнообразието в законодателството и как биха могли да се хармонизират нещата. 

Третият проблем е свързан със заплащането. Библиотеките не са най-финансираните институции в държавата. Трябва да се намери хармоничен начин за съчетаване на всички интереси и държавата да поеме ангажименти, които са свързани със заплащане на труда на авторите и с доброто състояние на библиотеките.

Д-р Лазарова посочи, че законът разрешава определени видове използване без съгласието на правоносителя. 

"Определени субекти, било библиотеки, било образователни институции, било медиите, както и самите граждани, имат известни права, които законът им дава, за да се възползват от свободата и достъпа до информация".

Тя обаче отбеляза, че заинтересованите лица са доста повече от просто две страни. 

"Проблемите, когато говорим за авторско-правна уредба,  далеч не се изчерпват с пиратството. Самите автори имат проблем с продуценти и издатели. Това също е обект на реформата в момента. Преотстъпването на авторските права е изключително голям проблем при научната литература".

Цялото интервю на Ирина Недева с Анета Дончева,  д-р Ана Лазарова и Божидар Божанов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18