Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опозицията остава с инструменти за натиск само по темата за Украйна"

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

"По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус. Това е залог за успех"

Георги Проданов
Снимка: Савина Спасова

"Това е първото правителство от 90-те години насам, което е създадено с толкова условия и съмнения. Това е добрата новина за него. То ще бъде през цялото време държано под око от всички. Добрата новина е, че имаме правителство, което ще бъде лишено от комфорта на тези прочути 100 дни. Това ще мотивира допълнително министрите. Огромното желание на ПП-ДБ да направи кабинет дано да се реализира в успешен мандат

Коментара направи пред БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет.

Той подчерта, че по вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, но опозицията залага на външнополитически теми:

"В ситуация сме на 100-процентова подкрепа по вътрешнополитическите приоритети на това правителство и това е залог за успех. Това е нещо, което не е срещано в българската политическа история. Концентрацията върху вътрешнополитически теми дава шанс за демонстриране на ефективност на работата на правителството. Опозицията остава с инструменти за влияние и натиск върху правителството единствено по отношение на позицията ни за Украйна, а тя е взета от предишен парламент". 

По думите на Георги Проданов "Възраждане" имат комфорта да предлагат "всякакви глупави неща, които няма как да се случат, с идеята, че това ще им донесе подкрепа".

"Даването на възможност на "Възраждане" да се изявява е излишно усилие. Има една поговорка, че по-умният отстъпва. Нито Явор Божанков, нито Манол Пейков имат имат изключително важно присъствие на парламентарната трибуна, това е нещо, което може да бъде преодоляно", коментира още политологът.

Интервюто на Диана Янкулова с Георги Проданов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03