Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Колаборацията на измамниците се представя като подвиг

"Постоянно си пренаписваме историята в угода някому"

Снимка: Иван Русланов

"Днес се обяснява на обществото, че колаборацията на измамниците - тези, които излъгаха едните 600 000 и другите 600 000 избиратели, е подвиг. А ние виждаме, че това, което ги сплотява, е участие на България във войната в Украйна. Декларативно е прието като ангажимент от министъра на отбраната, че ще дадем на Украйна всичко, което имаме. Други задачи на новата коалиция са ограбване на парите от Плана за възстановяване и устойчивост, възпрепятстване на богатите да обеднеят и на бедните да водят нормален живот". 

Това каза пред БНР Румен Петков, председател на партия АБВ. 

И допълни, че управляващите искат една група недосегаеми да безчинстват на гърба на народа и да продават България всеки ден, като това да остане ненаказуемо. 

В предаването "12+3" Петков сподели и за книгата "Българите такива, каквито са", представена в литературния салон на АБВ: 

"Книгата е примитивна русофобия, съжителстваща с безгранична туркофилия и презрително отношение към българския народ. Това го казва историкът Николай Поппетров. Този пасквил си струва да бъде прочетен, за да знаем какво е отношението към нас, как се формира отношение в Европа към българската държава. Когато пропускаме тези неща, ставаме техни говорители. Вътре се пише, че ние нямаме право сами да се управляваме, че ако турците бъдат изтласкани, управлението на българските територии трябва да се поеме от гърците. Тази омраза вече има говорители сред нас. Постоянно си пренаписваме историята в угода някому, без да си даваме сметка, че губим корена и естеството си". 

Интервюто на Петър Волгин с Румен Петков в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03