Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, приемано от хора с трансплантации

| обновено на 13.06.23 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган. От здравното министерство съобщиха, че по информация на компанията вносител продажбите се преустановяват от края на юни по производствени причини, а нови доставки се очакват в средата на август.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, свидетелства за БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев:

"Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам резерви, просто в аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не е "аз", проблемът е "ние". Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно, ако се стигне дотам".

Имуносупресорът цели да спре силната реакция на организма към външното тяло, поставено в него – органа, конкретно сърцето. За целта се използват три вида имуносупресори, които възпират различни структури, произвеждащи антитела, които се опитват да унищожат организма, пояснява пред БНР доц. Филип Абединов от отделението по интензивно лечение в Университетската болница "Проф. Александър Чирков".

"Представете си, че в някаква сграда, в която много държите на цялото  имущество вътре, и има опасност да нахлуят отвънка вандали. Има три входа, всеки един хубаво сте го укрепили. Ако случайно единият вход се отвори и за кратък период от време навлязат отвънка такива структури и след това го затворите - за кратък период от време единият от имуносупресорите не се приема, но вътре навлязат определени структури от нашия имунитет, които са много силни, може да направи необратими понякога поражения вътре в нашия организъм, респективно сградата, която коментирахме. Може достатъчно да се разруши, така че след това да не можете да го възстановите. Това е смисълът на единия имуносупресор, ако се спре."

Селсептът има заместител, но не толкова мощен като него. Алтернативата е с по-мек ефект. Смята се, че намалява продължителността на органа, отбелязва доц. Абединов.

Преди години е бил използван генерик, но резултатите не били добри и медиците се върнали към практиката да използват "Селсепт".

17 години сутрин и вечер – така изглежда приемът на липсващия имуносупресор при Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце. За последен път мъжът го купува през април и в края на май от аптеката му казват, че няма наличност.  

"Свършвам лекарствата след 2 седмици, 3 седмици няма да имам вече, да го разредя - не става". 

Според Евгени Георгиев вариантът да се прилагат генерици на оригиналното лекарство може да доведе до отхвърляне на органа, както се е случило преди години: "Аз съм един от първите, които тогава направи отхвърляне на органа и лежах близо два месеца в болницата, за да мога да се възстановя и да продължа да живея".  

Председателят на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева призова за спешно решаване на проблема: "Очакваме от новия заместник-министър на здравеопазването проф. Илко Гетов максимално бърз отговор и да се осигури животът на трансплантираните пациенти".

От Министерството на здравеопазването обясниха, че на 9 май са получили информация от компанията-вносител за спиране на продажбите на 30 юни, а нови количества се очакват на 18 август.  


По публикацията работиха: Явор Римски, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато автобус със 47..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07