Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска ракета е попаднала в жилищна сграда в Кривой рог

Доброволци доставят хуманитарна помощ на местни жители в село Афанасиевка, Николаевска област, Украйна, 12 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти съобщават за руски въздушни атаки в различни части на Украйна през изминалата нощ.

Шестима души са загинали и 25 са били ранени, след като ракета е попаднала в пететажен жилищен блок в Кривой рог, а в сградата е възникнал пожар. 19 от пострадалите са приети за лечение в болница. Предприета бе спасителна операция заради съмнения за останали хора в блока. Опожарени са и няколко автомобила. Спасителни екипи работят и в бомбардиран склад в града, съобщи управителят на Днепропетровска област Серхий Лисак. Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападението и изрази съболезнования на близките на загиналите. 

Два квартала на Харков са били атакувани с дронове. Нанесени са щети, информираха местните власти.

Според военни източници, всички ракети, насочени към столицата Киев, са били обезвредени от противовъздушната отбрана.

Украинският министър на отбраната Ханна Маляр съобщи, че украинските сили са си възвърнали контрола върху още три села или общо седем през последната седмица на 100-километров фронт югоизточно от град Запорожие.

Продължава украинското настъпление в района на Бахмут според командващия сухопътните части ген. Олександър Сирски. Друг военен представител съобщи, че украинските сили са се придвижили между половин и един километър в околностите на Бердянск.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въпреки дъжда и тежките битки, защитниците на страната напредват на бойното поле:

"Битките са ожесточени, но ние вървим напред и това е много важно. Загубите на врага са точно това, от което се нуждаем. Благодаря на нашите момчета за всяко украинско знаме, което сега се връща на полагащото му се място в селата на наскоро деокупираната територия". 

По-рано френският президент Еманюел Макрон оцени високо щателната подготовка и тактиката на украинското настъпление, но предупреди, че то ще продължи седмици и дори месеци.

Полският президент Анджей Дуда междувременно  междувременно призова страните членки на НАТО да дадат на Киев ясна пътна карта за присъединяване към алианса.

"Украйна очаква недвусмислен сигнал за ясна перспектива за членството ѝ в НАТО", заяви Дуда след среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Париж.

Полският държавен глава подчерта, че това е очакването на украинското правителство, както и на военнослужещите, които защитават Украйна от руската инвазия.

Русия твърди, че Украйна е нападнала територията ѝ
Украйна е извършила обстрели срещу села в руската Курска област, твърди областеният управител Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс. В Телеграм той написа, че са нанесени щети на няколко къщи и е прекъснато снабдяването с газ и ток в две села в близост до границата с Украйна.
Ройтерс отбелязва не може да потвърди съобщенията от независими източници. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната не ѝ..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56