Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневен траур в Гърция заради трагедията с потъналото корабче с мигранти край о.Пилос

Доброволци стоят пред склад, в който се лекуват бежанци и мигранти след смъртоносното корабокрушение край Пилос на пристанище Каламата, югозападно от Атина, Гърция, 15 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция е обявен тридневен траур в памет на мигрантите, загинали вчера при потъването на кораб край Пелопонес. Засега спасителната операция е без резултат. Спасени са 104 души, а броят на изчезналите е неизвестен. Заради трагедията е прекратена предизборната кампания. 

Операцията по откриване и спасяване на мигрантите продължи и през нощта без резултат. Лекарите, които се грижат за спасените казаха, че пациентите съобщават за около сто деца и много жени в потъналия кораб.

Властите все още не могат да потвърдят точната бройка на пътувалите с кораба, но се опасяват, че жертвите са стотици. Продължава операцията по издирване, въпреки че няма надежда да открият живи хора.

По неофициална информация, тиражирана в медиите, гръцките власти са задържали шест души, египетски граждани, по подозрение, че са трафикантите, превозвали мигрантите. Те са сред спасените от кораба.

След президента днес и лидерите на партиите ще посетят болницата в Каламата, където са настанени спасените мигранти. Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним отправи специално обръщение към политическите сили в света да се спре тарфика на хора.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния" е публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в..

публикувано на 12.06.24 в 07:49
Даниела Божинова

"Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра". Или как в Божурище достигнаха до 59% избирателна активност

Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра. Това отбеляза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на "Зелено движение", председател на Българскотото сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. Избирателната активност на изборите в Божурище достигна  59%. Там те бяха три в едно – парламентарни и европейски, съчетани с..

публикувано на 12.06.24 в 07:48

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 07:38

Поредна руска въздушна атака срещу Киев

Русия предприе въздушна атака срещу Киев, съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна малко след 3:00 ч.  Близо два часа е продължило нападението. Въоръжените сили на Украйна съобщиха за ракетна заплаха за..

публикувано на 12.06.24 в 07:33

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев. Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така,..

публикувано на 12.06.24 в 07:30

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27