Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Ангелов: Откритията в танца са повече от разочарованията

ХЕЛИОС 2023 под ръководството на един „американски“ българин

2
Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена
Снимка: Марина Евгениева

7 хореографи и 20 танцьори участват във второто издание на проекта на Столична община ХЕЛИОС – Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена.

От 12 до 23 юни те творят заедно с ръководителя на проекта Владимир Ангелов в регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Програмата е под формата на семинар със занимания всеки ден включва лекции по теория на хореографията, импровизация, експериментиране и композиция на танца, кратко представяне на движенческия материал, дискусия.  

Участниците във втория випуск на творческата лаборатория бяха определени от тричленно жури, в което участват Владимир Ангелов (хореограф, работил с балетни трупи по цял свят), Лора Николова (експерт в сферата на културата с образование по класически балет) и Коста Каракашян (режисьор и хореограф). 

Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена

„ХЕЛИОС e програма за млади хореографи, които искат да опитат различни иде,и без да има натиск дали тези идеи ще се получат като финални творби“, сподели за "Закуска на тревата" Владимир Ангелов и твърди, че участниците са „вдъхновени, с искри в очите, искат да работят, любопитно им е, идват на репетиция с усмивка“.

 „Мисля, че техните открития в танца са повече отколкото техните разочарованията. Ние се опитваме да ги стимулираме, процесът при нас е много позитивен. Не използваме думи като: „Това не е добре!“ или „О, това е много добре!“. Ние просто ги насърчаваме да опитат“. Владимир Ангелов разказа още, че в София програмата продължава 9 дни, а във Вашингтон прави курсове, които са по 9 месеца. 

Владимир Ангелов

ХЕЛИОС 2023 ще приключи с представяне пред публика на кратките експериментални творби, които хореографите са създали по време на творческата лаборатория. Събитието е на 23 юни от 19,30 ч. в зала 1 на „Топлоцентрала“ с вход свободен.  

ХЕЛИОС се организира от Столичната община в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Международната организация и професионална мрежа за хореографи – Вашингтон. Проектът е субсидиран от Столична община чрез “Лятна академия за мениджмънт в културата” на Асоциация за развитие на София и с финансова подкрепа от Министерството на културата. 


Владимир Ангелов завършва през 1986 г. Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с международни трупи като Алберта Балет – Канада, Балет Манила – Филипините, Националния балет на Мексико, Националния балет на Финландия, Токио Сити Балет - Япония и Мариински балет в Санкт Петербург, Русия. 

От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в Американския университет във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана в Вашингтон – Dance ICONS, Inc.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14