Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Хаджииванов: Законопроектът за личния фалит трябва да бъде усъвършенстван

Снимка: БГНЕС

"Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица може и трябва да бъде усъвършенстван. В противен случай рискуваме да има тежки последици за гражданите, за бизнеса и за съдебната система у нас". Това заяви пред БНР Иван Хаджииванов, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, преди международната конференция на тема "Несъстоятелност на физическите лица". 

"България е от малкото европейски държави, в които все още няма действащ закон, уреждащ този въпрос. Има предложен от МС проектозакон, който преди дни беше приет на първо четене в НС. Камарата заявява принципната си подкрепа за въвеждане на този институт у нас. Но ако законът не почива на добри европейски практики, съобразени с нашите условия, и не е прецизен, може да има обратен ефект".

Според него проектът може значително да се подобри по отношение на процедурата, обхвата, времевите рамки и последици за лицата, които я провеждат, както и по отношение на разноските. Хаджииванов е категоричен, че тежестта на разноските може да се намали значително:

"Разходите за събиране на кредитите трябва да са минимални, защото това го плаща длъжникът. Говорим за сравнително най-социалнослабата прослойка на обществото". 

В канторите има хиляди дела на длъжници, които са потенциални клиенти на този закон, отбеляза още той в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него тази дейност трябва да се заплаща. С този закон се засягат различни интереси, особено на кредиторите, отбеляза Хаджииванов. От камарата ще се опитат да внесат поправките между двете четения на закона и се надяват депутатите да ги приемат. 

По думите му кредиторите се притесняват от евентуални загуби, затова искат сравнително по-нисък праг на задлъжнялост. 

"Целта на закона не е да съсипе хората, а да им даде шанс да се изправят и да продължат напред. Този закон не трябва да зацикля, а трябва да започне да работи". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каталин Друла

Опозиционен лидер подаде оставка след евровота в Румъния

Над 50 процента е била избирателната активност в Румъния, където вчера се проведоха избори за европейски представители и за местни власти, предава Радио Румъния. Алиансът на управляващите социалдемократи и либерали събира над 50 на сто от гласовете, подадени в страната и чужбина. Лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния"..

публикувано на 10.06.24 в 16:05
Олексий Гончаренко

ПАСЕ оцени като добре подготвени и проведени изборите в България

Проведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Това каза пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Гончаренко е народен представител в парламента..

публикувано на 10.06.24 в 16:00
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Росица Матева коментира грешките при попълване на протоколите от изборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира във връзка с грешките в протоколите, че много от членовете на секционни комисии, преминали обучение, са били сменени преди изборния ден: "Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК в няколко свои доклада е направила предложения в тази връзка, но..

публикувано на 10.06.24 в 15:48
В 27 избирателни секции, разкрити в цяла Италия, се гласува на избори за Народно събрание и за български депутати в Европейския парламент.

В Италия и Малта българите са предпочели "Възраждане"

В 27 секции в 25 населени места в Италия на изборите 2 в 1 са гласували 2200 души. Дали са най-много гласове за партията "Възраждане" както за Народно събрание, така и за европейски депутати съответно с 25% и 27%. Следват ПП-ДБ с над 20% и  ГЕРБ-СДС с 12%. След тях над прага от 4% са още "Има такъв народ", "Величие", МЕЧ и "Партия на..

публикувано на 10.06.24 в 15:28

На какво се дължи възходът на ДПС в Пазарджик?

За първи път от началото на прехода ДПС може да стане първа политическа сила в област Пазарджик . Междинните резултати показват, че Движението и ГЕРБ са с близки резултати. До последно няма да е ясно кой ще е победител в 13-и многомандатен район.  Силен крах отбелязва ПП-ДБ - с двоен спад, сравнено с предишните парламентарни избори . А..

публикувано на 10.06.24 в 14:56
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни с тези партии . Това заяви пред БНР Ивелин Михайлов от партия "Величие". Той посочи, че оценката му за всички партии, участвали в управлението на страната, е отрицателна, защото "в политическото пространство България пада свободно 35 години". При..

публикувано на 10.06.24 в 14:37