Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превенция и застраховка. Като опит за смекчаване на рисковете от природни бедствия

Снимка: БГНЕС

"България има Стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие до 2030 година. Заедно с Националната стратегия за намаляване на риска от бедствие и със Закона за защита при бедствия - това задължава администрацията на общинско и на областно ниво да си свърши работата, като рисковете от бедствия да бъдат превантивно разкрити и по възможност смекчени и преодолени". 

Това поясни пред БНР Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието, бивш шеф на Агенцията по горите, преподавател. 

И допълни, че не се прави единна оценка на потребностите в общините, а ако има такава, то никой не обръща внимание

"По-добре превенция и подготовка, отколкото изплащане на средства след това... Нямаме работещи органи и работеща администрация. Администрацията е в ступор поради постоянните промени", каза още той и подчерта, че и проблемът със застраховането на имотите остава централен в бъдещото несигурно време

С коментар по темата в предаването "12+3" се включи и Веселин Ангелов от Асоциацията на българските застрахователи: 

"Има минимален ръст на интереса към застраховките на имоти след някакво природно бедствие, след което до месец той почти напълно изчезва. 2% от имотите са си осигурили застрахователна защита, което е 10 пъти под средното ниво в европейските държави. Необходима е държавна политика за насърчаване". 

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Костов и с Веселин Ангелов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Страните от НАТО затягат мерките срещу руските шпиони

"Приветствам факта, че съюзници намалиха ограниченията си за Украйна да използва оръжията им срещу военни цели в Русия", каза на влизане на заседанието на министрите на отбраната генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел "Това е агресивна война. Русия нападна..

публикувано на 13.06.24 в 10:59
Олга Кефалояни

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Гърция активизира от днес приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представено от министъра по туризъм Олга Кефалояни, а всеки може да го свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. На приложението може да се отправят въпроси писмено и устно на 31 езика, като използва технологията за..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка". Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26

Да обиколиш Европа с колело

Пътешественикът Панайот Изцакирис реши да осъществи една от мечтите си – да обиколи Европа с колело. "Тръгнах от Залцбург, Австрия. Ще продължа през Словения, Хърватия, Босна, Черна гора, Албания и после до Солун, Гърция", посочи той пред БНР, като разказа, че всеки ден кара по 100-120 км. На места пътешественикът е използвал влак заради лошо..

публикувано на 13.06.24 в 10:21

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16
Александър Александров

Директорът на "Топлофикация – София" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. В лична позиция до..

публикувано на 13.06.24 в 10:05