Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем от павликенските села са на воден режим

Решението на проблема с безводието в община Павликени "зацикли"

Държавата не изплати на Общината половината от договорените средства за довеждащ водопровод

Кметът на община Павликени Емануил Манолов
Снимка: Здравка Маслянкова

Решението на проблема с безводието в община Павликени "зацикли", след като държавата не изплати на Общината половината от договорените средства за изграждане на довеждащ водопровод. Половин шосе върши някаква работа на хората, но половин водопровод – не, категоричен е кметът на Павликени Емануил Манолов. Осем от павликенските села са на воден режим и през това лято положението не се очаква да бъде значително облекчено.

Павликенските села Долна Липница, Върбовка, Димча, Недан, Лесичери, Батак, Сломер и Караисен отдавна имат проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен за нормално водоснабдяване на населението и има воден режим. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, а тази година започна изграждането на довеждащ водопровод и за най-засегнатото село Върбовка, като със съоръжението се решава проблемът и за село Димча. И хората се обнадеждиха. 

„Да се надяваме водопроводът да стане добре и за нас да има едно ново начало. Очакванията са големи, да доведе и до задържане на земеделските производители“. 

Решението се оказа половинчато, поне за Върбовка. Защото довеждащият водопровод се случи наполовина, което на практика означава ново безводие и през това лято. Причината – държавата даде само половината от договорените пари за водопровода, обясни кметът на община Павликени Емануил Манолов: 

„Замразихме строежа на допълнителното водоснабдяване с Акт 10. То е финансирано по онова прословуто постановление на МС, по което всяка община получи по 50% за един одобрен проект. Изпълнителят е изпълнил строително-монтажните работи до тази сума и с Акт 10 преустановяваме временно. С въвеждането в експлоатация на допълнително водоснабдяване Върбовка косвено решаваме проблема и на съседното село Димча, тъй като те сега се захранват само от един общ напорен резервоар, а при пускането на другото, допълнително, водоснабдяване, кранът за Върбовка ще спре и сегашният водоем ще обслужва само Димча“.  

Един милион и деветдесет и две хиляди лева е държавното финансиране, което община Павликени още чака за водопровода. Няма от къде да намерим тези пари, ако правителството не ги отпусне, коментира Емануил Манолов: 

„Когато ги подписвахме ноември месец и получихме средствата през декември, ни уверяваха, че до края на март ще ги получим, но това беше устно уверяване на годишната среща на Сдружението на общините. После се оправдаваше предният регионален министър, че държавата няма бюджет и като дойде редовното правителство. 1,092 млн. лв. са петдесетте процента, които получихме с ДДС. Те, разбира се, не са всичките само за строително-монтажни дейности. Там имаше процент и за проектантски хонорар, за строителен надзор. Чакаме още 1,092 млн. лв. Нищо не можем да направим, ако не дойдат парите тази година. Сумата е голяма и няма от къде да я набавим с местни приходи, с наши средства, за да го довършим. Ако е по-малък обект от порядъка на 100-150 хиляди, можем да преразгледаме капиталовата си програма, да се откажем от нещо, но такава сума просто не е по силите на община Павликени и то вече след изминали шест месеца от годината“.  

При увеличена инфлация и нараснали цени на строителните материали и на работната ръка първият милион за водопровода беше рисков и не стигаше, но строителят се съгласи да работи. Ако и когато дойде и следващият милион, не се знае до къде ще стигнат парите и никой не се ангажира да прогнозира за тях колко качествени материали ще бъдат вложени. 

Село Върбовка 

Все пак имало светлина в тунела, казва кметът на община Павликени: 

„Зарадвах се. Прочетох в бюлетина на НСОРБ, че Управителният съвет е провел срещи с новите министри на финансистите и на регионалното развитие, и ни уверяват, че в най-скоро време ще отпуснат и останалите 50%, за да използваме летния сезон и всички общини да си довършим започнатите обекти“. 

Очаква се до седмица фирма на ВиК „Йовковци“ да направи сондажи в Лесичери и Долна Липница за нови водоизточници. Ще се обследва с модерна технология мрежата в Долна Липница, за да се намерят всички аварии, които създават проблеми, но реално са невидими, тъй като вода не избива на повърхността.

Работи се по няколко направления за намиране на бързи решения за Батак иКараисен, които също са засегнати от безводието, но административните спънки са сериозни. В последните години общината и хората от селата плащаха, за да бъдат пуснати напоителните канали, които да вдигнат нивото на местните водоизточници. Сега тази възможност не е много реална, обясни кметът на община Павликени: 

„Другият сериозен е с другите села, покрай които минават напоителните канали. Имах среща с директора на „Напоителни системи – Плевен“ и не можем да се разберем при положение, че сме готови да заплащаме тази вода – защо се оправдават, че няма как да стане, нямало разрешение от МОСВ, нямало графици, задължително трябвало да има насреща реални площи за поливане, дори и да имаме средства и сме готови да платим, нямаме право. Трябва да агитираме земеделци да си поливат царевицата. А в същото време реките са буйни. Разговарял съм с ръководството на язовир „Александър Стамболийски“, той е препълнен и се извършва аварийно изпускане директно в реката, но не позволяват да пуснат вода по каналите. Това е парадокс – има съоръжения, има страна крайно нуждаещи се, с готовност да заплати тези обеми, и няма разрешение да стане това. Язовирът е собственост на НЕК, водата е собственост на МОСВ, каналите са на Министерството на земеделието и храните“. 

А хората в Павликенско са в безизходица и искат вода. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13