Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В индустриалния център Габрово търсят кадри от страни извън ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Габровска област е от малките по население, но сред развитите индустриални центрове у нас със силно застъпено машиностроене. Недостигът на кадри в този бранш, който работодателите отчитат от години като проблем, се задълбочава – в следствие от силно негативните демографски тенденции. 

Застаряването и намаляването на населението е сериозен фактор от гледна точка на бъдещото развитие на областта. 

Според представители на работодателски организации предвиденият план-прием на студенти не отговаря на нуждите на пазара на труда. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди частично преструктуриране и намаляване на приема в някои професионални направления в държавните висши училища, като за сметка на това се увеличи в други. Темата е важна, но тя е само част от проблема, който работодателите отчитат при нарастващия недостиг на кадри. 

Работодатели в Габрово прибягват до търсенето на възможности за наемане на кадри от страни извън ЕС, макар че в областта има две технически гимназии и технически университет.

Специалисти от Индия разчита да наеме Николинка Хинкова, която участва в управлението на три производствени фирми и активно се включва в програми, насърчаващи развитието на младите хора.

Намаляващият в годините дял на работната сила е сериозна заплаха пред оцеляването на машиностроителните фирми, казва изпълнителният директор на Габровската търговско-промишлена палата инж. Галина Михнева. Не достигат както кадри със средно образование, така и инженери, които да проектират и да произвеждат машиностроителни изделия.

Средните професионални гимназии, съвместно с бизнеса и неговите представителства, търсят баланс между интересите на младите хора и нуждите на промишлеността, но опитите често удрят на камък.

По думите на инж. Михнева работодателите дават добри възнаграждения на специалисти, но задържането им в града е предизвикателство, макар че Габрово стои добре на картата на България от гледна точка на икономическо развитие. Казаното потвърждава Николинка Хинкова, която е изчерпала възможностите да наеме кадри на нашия пазар на труда.

За производството си, което в голяма степен е автоматизирано, Николинка Хинкова очаква да наеме хора отвън и разчита държавата да облекчи процедурите документално и да съкрати сроковете.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52

Откази и преференции: Кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отказва от мястото си..

публикувано на 12.06.24 в 17:52
Бойко Пенков

Д-р Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствата

Д-р Бойко Пенков ще замени проф. Илко Гетов като председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, реши кабинетът. Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетска специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и управител на УМБАЛ..

публикувано на 12.06.24 в 17:44

Кабинетът одобри 23,5 млн. лева допълнително за ЦИК заради вота 2 в 1 в неделя

Кабинетът одобри 23,5 милиона лева допълнителни средства за Централната избирателна комисия, свързани с провеждането на вота две в едно в неделя. Това са само част от паричните трансфери, гласувани от служебното правителство на първото му заседание след изборите. Допълнителните средства за ЦИК са за заплащане на договори по обществени поръчки,..

публикувано на 12.06.24 в 17:26

Страхил Делийски: Експертен кабинет без ярки политици ще срещне най-малко съпротивление

Ще се направят абсолютно всички усилия да се случи правителство . Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и обясни: "Въпросът е кой ще поеме отговорността. При положение, че това ще е мандат на ГЕРБ - това ще бъде евентуално кабинет на ГЕРБ. Ще се направят всички усилия, защото невъзможността..

публикувано на 12.06.24 в 17:18
Доц. Красен Станчев

Доц. Красен Станчев: ГЕРБ и ДПС дори не мислят за нови избори, ще има коалиция

ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови избори и дори не мислят за това . Това прогнозира пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. "Не виждам някакъв проблем в съставянето на правителство на относително широка нога - ГЕРБ с ДПС и подкрепа оттук и оттам . Мисля, че могат да управляват..

публикувано на 12.06.24 в 16:39
Христо Иванов, Антоанета Цонева, Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев (отляво надясно), архив.

Знакови лица на ПП-ДБ няма да намерят място в 50-ото Народно събрание

Знакови лица на ПП-ДБ няма да намерят място в бъдещия национален парламент. Ясни са и тримата им представители в европейския. Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта ще са тримата представители на "Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 12.06.24 в 16:36