Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Личността на Борислав Сарафов е много спорна в обществото от години"

Адв. Велислав Величков: Най-голямата опасност е този ВСС да избере нов главен прокурор преди извършването на конституционни промени

"Има закъснение при внасянето на конституционните проекти"

Велислав Величков
Снимка: БГНЕС
Прегрупирането във ВСС се случи, въпреки нежеланието на Иван Гешев. Това обясни пред БНР адв. Велислав Величков, „Правосъдие за всеки“

"Около 3 седмици костваше на ВСС да го освободи от заеманата длъжност, след като в продължение на 3 години и половина го подкрепяше неизменно. Тези хора, които казаха, че са направили грешка в първоначалната си преценка за професионалните и нравствени качества на Гешев, сега решиха, че много бързо могат да пристъпят към следващ избор на главен прокурор. Опасението на гражданите е, че може да се получи растеж в грешката - нов избор на главен прокурор, за нови 7 години, преди да се случат конституционните промени, които биха ограничили неговите правомощия или премахнали тази длъжност".

Виличков напомни също, че за изпълняващ длъжността е избран заместник на двама главни прокурори – Сотир Цацаров и Иван Гешев. 

"Сарафов съвместяваше и функциите на директор на следствието, което представлява конфликт на интереси. Всичко това остави една много голяма сянка на съмнение, че тази политика в Прокуратурата очевидно остава вътре. Остана и тежкото съмнение за външна политическа поръчка, доколкото същите кадровици от Прокурорската колегия, които освободиха Гешев и които в огромната си част са под влиянието на политически партии, най-вече на ДПС, осъществиха този скандален избор на човек, срещу когото има два сигнала по новия механизъм за разследване на главния прокурор. Може да се стигне до абсурда да бъде временно отстраняван временно изпълняващия функциите и да имаме нов изпълняващ ги до избора на нов главен прокурор".

Личността на Борислав Сарафов е много спорна в обществото от години, отбеляза адвокатът. 

"Но той се компрометира тежко пред българското общество, когато излъга всички на 28 май, заявявайки, че няма желание да бъде главен прокурор и няма да бъде изпълняващ длъжността. 17 дни по-късно сам даде съгласието си да бъде главен прокурор".

Хората очакваха Гешев да бъде заменен с качествен прокурор от системата – компетентен, честен, с високи нравствени и професионални качества, обеляза Величков. Той напомни, че в Правната комисия на НС отказаха изслушване на правосъдния министър и "дори обсъждането на въпроса дали е компетентен Пленума на ВСС, който избира главния прокурор по Конституция". 

Той акцентира върху закъснението при внасянето на конституционните проекти.

"ПП и ДБ вече трябваше да са внесли своя, тъй като ДПС нямат необходимите 60 депутата да го направят. Ако този проект не мине до края на юли първо гласуване , ще настъпи разминаване и с тримесечния срок, и може да има избор на главен прокурор от този ВСС. Това е най-голямата опасност" 

"Не може да се събере конституционно мнозинство от 160 човека без депутатите на ПП-ДБ. Ако ДПС направи опит да наложи депесарска Конституция, писана от Пеевски, просто няма да има конституционни промени, а това вероятно ще доведе и до оставка на правителството и до нови избори", заяви Величков.

Той прогнозира, че ВСС ще бъде разделен на две-съдебен и прокурорски. 

"Въпросът е дали главният прокурор ще остане в състава на Прокурорския съвет и ще продължи това доминантно ръководство, или ще бъде изваден"

Адвокатът отбеляза и че има ясно изразена идея от страна на ПП и ДБ парламентарната квота да бъде избрана от хора, които не са магистрати – представители на Съюза на юристите, на Адвокатурата , на академичните среди.

Той обясни и мотивите за организираното  днес шествие от инициативата "Правосъдие за всеки"

"Едно от основанията за пореден протест е избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Днешното шествие е напомняне, че гражданското общество ще следи много сериозно какво се случва. Ако се появят опасности за подмяна на съдебната реформа или за векуване на Сарафов на поста изпълняващ длъжността главен прокурор, то ние ще преминем към по-чести и динамични действия и ще приканим да се включат и други граждански организации. Не може да допуснем Пеевски да пише Конституция. 

Протестът е изцяло граждански, но сме поканили и партиите, които искат да дойдат и да обяснят какво мислят за конституционните промени".

Цялото интервю на Силвия Великова с адв. Велислав Величков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за..

публикувано на 20.05.24 в 07:32

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задъ;жителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:26

Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

В Плевен тази вечер е премиерата на Детската студия при Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Под режисурата на Ива Николова малките актьори ще представят "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников.  "В началото децата трудно разбираха текста. Трябваше да си превеждаме някои думи. Написано е на доста архаичен език. Посвещаваме..

публикувано на 20.05.24 в 07:25
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х. Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер Ирански медии..

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев. Той посочи, че има съвкупност от проблеми за гражданите, които живеят в района на "Христо..

публикувано на 20.05.24 в 06:49