Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското разузнаване е имало информация за действията на Пригожин

| обновено на 25.06.23 в 18:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна. Американските служби спешно са информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани, посочиха вчера американски служители, цитирани от вестник „Вашингтон пост“.

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не бяха ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на "Вагнер" към Москва, казаха служителите. 

„Имаше достатъчно сигнали, за да може да се каже на ръководството, ... че нещо се готви", каза американски служител, пожелал анонимност.

"Затова мисля, че те бяха готови за това", допълни той. 

През последните две седмици имаше много спекулации какво може да се случи – дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава евентуална нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят. 

Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия, посочиха служителите.

„Освен в Белия дом, през последните две седмици висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса бяха информирани за разузнавателните данни“, казаха още служителите.

Според източниците на Си Ен Ен американското разузнаване е забелязало, че лидерът на наемническата компания трупа оръжия, боеприпаси и бойна техника на окупирана украинска територия близо до границата с Русия. Медията пише още, че американски и други западни разузнавателни служби са виждали знаци за подготовка на подобни действия.

Източник, близък до разузнаването твърди, че "всичко е станало доста бързо" и е било трудно да се разбере колко сериозни са били заплахите на Пригожин  към руското военно ръководство и накъде точно ще поведе своите бойци.

А New York Times съобщава, че президентът Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Великобритания заради опасенията, че на фона на хаоса контролът на Путин върху огромния арсенал от ядрени оръжия на Русия може да се изплъзне.

Изданието пише още, че в продължение на месеци началниците на американското разузнаване са следили влошаващите се отношения между Пригожин и ръководството на руската отбрана и разузнаването е стигнало до заключението, че това е знак, че войната в Украйна върви зле както за "Вагнер", така и за редовната армия.

Според "Ню Йорк Таймс" Съединените щати са прихванали комуникации между висши руски военни лидери, обсъждащи как да се справят с постоянните искания на Пригожин за повече боеприпаси.

В интервюта преди настоящата криза американски служители, цитирани от изданието, казаха, че не само силите на "Вагнер" са изправени пред недостиг на доставки, но и цялата руска армия. Тези проблеми измъчват руската армия от месеци, но американски служители казаха по-рано тази седмица, че те са станали по-очевидни с началото на украинската контраофанзива.

След като бунтът в Русия утихна, САЩ и съюзниците им се подготвят за следващия етап от развитието на събитията.

Според официални лица ключов фактор за Пригожин е била заповедта на руското министерство на отбраната от 10 юни, според която всички доброволчески отряди трябва да подпишат договори с правителството. Въпреки че в заповедта не се споменава името на "Вагнер груп", намекът е ясен – поемане от държавата на контрола над наемните войски на Пригожин, които се оказаха от съществено значение за войната на Русия срещу Украйна и помогнаха за постигането на някои от най-значимите тактически победи.

Украински военни служители също наблюдаваха Пригожин след съобщението от 10 юни и бяха все по-убедени, че той може да мобилизира силите си срещу Москва, заяви високопоставен украински служител. Пригожин публично е протестирал срещу заповедта на министерството на отбраната, а украинските служители са приели сериозно възможността той да се насочи срещу руските позиции, каза служител на разузнаването.(БТА)

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08