Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да употребяваме продуктите кръгово - опитът на ресторантите в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел съществуват ресторанти, в които членове на най-изисканото общество си резервират за седмици напред място, защото в тези заведения готвят само с изостанали растителни продукти от пазарите.

Правят се десерти от застояла селскостопанска продукция, употребяват се всякакви кори и люспи,( които на друго място безжалостно изхвърлят) и за всевъзможни хитрини в употребата на продуктите до край или кръгово.

Да припомним, че наесен България ще участва в регионална конференция по въпросите за кръговата икономика, която ще се проведе в Солун. Един от аспектите й е именно дълбочинната употреба на хранителни продукти.

Снимката е илюстративна

Всъщност нашите баби са варили сладко от динени кори, пекли са лакомства с кайсиеви ядки. Но употребените веднага зеленчуци са били осолявани, сушени или правени на туршия. А това, което не е могло да се обработи навреме, е ставало храна за домашните животни или тор за подхранване на растенията.

Икономистите и еколозите могат да се учат на пестеливост от внимателното отношение на дедите ни към отглежданите в градините плодове и зеленчуци. 

Пролетна буря събори почти узрелите плодове от големи плантации на Южен Израел. Застрахователите обещаха за покрият загубите. Но стопаните, които отглеждали до този момент, изпопадалите по земята неузрели ябълки ,круши, кайсии, праскови и др се обърнаха към Съюза на горме - готвачите в Израел да измислят рецепти, как да се употребят тези плодове.

Обещаха да организират доброволчески бригади и да съберат изпопадалата продукция възможно най- бързо и да им я предоставят. В различните ресторанти издириха стари рецепти. Дори имаше и готвачи, които решиха да експериментират по собствен начин.
Снимката е илюстративна

"Повече от шест тона зелени кайсии намериха неочаквано приложение ( в края на май в Израел настъпва сезона на кайсиите). Най-големите шеф-готвачи измислиха рецепти за ястия и туршии, съхраниха незрелите плодове и чрез ферментация. Направиха невиждани кулинарни шедьоври.Това не е новост.

Един от най-скъпите ресторанти край морето работи само с продукти, изостанали по пазарите или спасени от кошчето в кухнята. Създават авторски ястия и от суровини, които в обикновените заведения се хвърлят: като бялата част на лимоните, обелки от картофи и моркови, люспи от чесън и лук и др.

Любима гарнитура за мнозина са пушени ленти от кори от изстискани лимони. Те имат много специфичен кисело -горчив вкус. Или оцет от семки на ябълки, подправки за хляб от обелки на алабаш, мису от шлюпки на пресен чесън и т.н.

За разлика от кухните на другите заведения за хранене, където в кофите за смет попадат всякакви обелки, в този - те се събират отделно, а всеки готвач би получил бонус към заплатата си, ако измисли оригинален и вкусен начин за използването им. Най-тривиално е да се свари супа или да се прибават в сосовете.

Създаден е „мозечен тръст“ за търсене на оригинално приложение на уж ненужните продукти. За седемте години на съществуването си, този ресторант, на два пъти е включен в класацията на 50- те най-престижните ресторанти в Близкия изток и Африка. За да попаднеш в него, трябва да си поръчаш маса месеци напред", разказва за "Закуска на тревата" Ефрат Анжел, кулинарна критичка.

Своя „рецепта“ за оползотворяване на изостанели храни има и Дани Фелц -  директор на най-старият МОЛ в Тел Авив "Дизингов - център".

"Вече 25 години, в двата предпочивни дни имаме пазар за готова храна. Поканили сме да демонстрират своето изкуство домакини от различни етноси. Купувачите са от носталгици ,търсещи „кухнята на мама“, до експериментатори -дошли да опитат ястия, които не познават. Обикновено предлаганото бързо се изкупува, а ако остане нещо го разпределяме, още същия ден, между социално слаби семейства или самотни хора, чрез благотворителни организации.

В МОЛ-а има над 30 ресторанта, пицарии, сладкарници , кафетерии. Направихме проучване, в кои от тях се хвърля най-много храна. Препоръчахме порциите са се намалят. Така хем ще бъде по-евтино, хем няма да се похабява храна. Задължили сме супермаркетите да ни предоставят всички опаковани храни с изтичащ срок на годност. Те директно отиват за столовите за хора в неравностойно положение или се разпределят между нуждаещи се семейства.

Ако все пак нещо от зеленчуците и плодовете не може да се продаде и изостане, го превръщаме в компост, с който торим прекрасната си градина за билки на покрива на сградата, продукцията от която също предлагаме в гостилниците ни. Имаме и пчелни кошери около билките. Освен, че пчелите опрашват растенията и цветята на околните улици и паркове, имаме и дъхав пчелен мед за продажба. Хранителни продукти, инфлация и кръгова икономика-колкото и да е чудно, тази комбинация от нямащи нищо общо помежду си понятия може да спомогне и по-бързото излизане от инфлацията и за подобряване на екологията по света", сподели за БНР Дани Фелц.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р на науките Стойко Стойков

Проф. Стойко Стойков: Плагиатството придоби широк мащаб в последните 15 години

"Тогава, когато една държава се развива като модерна държава, в нейната основа е заложено образованието , а един от основните приоритети в това образование, е неговото качество ". Това отбеляза пред БНР проф. д-р на науките Стойко Стойков , инженер и полковник от запаса: "За съжаление, точно плагиатството, което придоби изключително широк..

публикувано на 24.07.25 в 15:33
Протест в Тел Авив, Ирзаел, срещу войната в Палестина и срещу смъртта на деца

Ибрахим Халед: Израел трябва да се оттегли от окупираните територии

" Много е трудна връзката с близките ми в Газа, защото нямат ток и ако успеят да си заредят телефоните, могат на седмица около 20 минути да говорят, колкото да се чуем. Положението е много тежко. Хора падат по улиците , много е тежко наистина. Даже аз имам едно видео, което показва журналист на "Ал Джазира", докато снима на живо, хора падат след..

публикувано на 24.07.25 в 14:44

Ивет Добромирова: ПП спомогнаха за това институциите да бъдат превърнати в репресивен орган

"Продължаваме промяната" имат пълно основание да твърдят, че институциите по някакъв начин злоупотребяват по отношение на тях с правомощията си ". Това коментира пред БНР Ивет Добромирова , журналист, PR експерт: " Проблемът е, че те са част от този проблем . Те спомогнаха за това институциите да бъдат превърнати в репресивен орган и сега се..

публикувано на 24.07.25 в 13:25
Весела Райчинова

Весела Райчинова: "Българска душа на святата земя" не е религиозен фестивал

"Творчески терминал България - Израел" е с четвърто издание сега и е обратна връзка на Международния фестивал на българското изкуство или българските изкуства "Българска душа на святата земя" . Това каза пред БНР Весела Райчинова , кореспондент на БНР в Израел: " Това не е религиозен фестивал . Това е фестивал, който беше създаден под..

публикувано на 24.07.25 в 11:39
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Правителството е стабилно, БСП и ИТН не искат предсрочни избори

"Смяната на противопоставянето от Изток-Запад на статукво-промяна дава възможност за някакъв опит за сближаване, за синхронизация, но в никакъв случай не и на някакви директни общи действия на тези политически сили, защото там различията са прекалено големи, особено между "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и "Възраждане" . Това заяви..

публикувано на 24.07.25 в 10:08
Община Плевен

Спор между Община Плевен и местна фирма за неизплатена сума от 70 000 лв.

Плевенска фирма изнесе данни за неплатени суми от Община Плевен  по договор като подизпълнител на "Паркстрой“ . Каква е причината за тази ситуация след твърдението, че Общината няма финансови проблеми? Какво се случва с оранжерията и закупената техника на "Паркстрой“, след като управителят беше освободен от Общинския съвет, но заведе съдебни дела и..

публикувано на 23.07.25 в 15:02
Даниел Генков

Даниел Генков: Самоубийството е израз на екзистенциална субективна криза у личността

" Самоубийството може да бъде израз на много неща , но като че ли на първо място бих могъл да кажа, че самоубойството е израз на екзистенциална субективна криза у личността ". Това обясни пред БНР Даниел Генков , криминален психолог: "Тогава, когато индивидът е изправен пред непреодолима обективна или пък субективно преживяна ситуация, която..

публикувано на 23.07.25 в 13:40