Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Ангел Христов е влязъл у нас? В България ли е Пламен Галев? Кой уби Къро? Ще има ли рокади в МВР? Министър Калин Стоянов пред БНР

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред БНР, че МВР не разполага с информация как покойният Ангел Христов е влязъл у нас.

"Аз лично това, което знам, е, че Ангел Христов е починал от инфаркт, но предстои да уточним начина, по който е влязъл в страната. Пламен Галев също е обявен за международно издирване, провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, с които целим да установим дали въпросното лице не се намира на територията на България, но към момента нямаме такава информация", посочи той.

Убийството на Къро в ЮАР

МВР шефът посочи, че властите в Република Южна Африка са изразили готовност да пратят у нас разследващи, които да работят заедно с българската полиция по случая с разстрела на Красимир Каменов – Къро и още трима негови близки. По думите му полицията в африканската държава е наясно с механизма по който е извършено престъплението.

Стоянов не изключи възможността мотива за убийството да е свързан с лица у нас, но допълни, че все още не може да се твърди това.

"Реално те имат сглобен механизма, по който е извършено престъплението. Просто търсят най-важното нещо, а именно - мотива, което може да бъде свързано и с лица от България, но на този етап не можем да се ангажираме с такава информация", каза той в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

Кого и защо охранява МВР?

Вътрешният министър пред БНР: МВР вече охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления

Към момента МВР охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления, обясни вътрешният министър. Той допълни, че след анализ, извършен заедно с прокуратурата, е решено броят на охраняваните да бъде намален. Според него снимките на това как полицаи товарят багаж в джипа на Любена Павлова са имали положителен ефект за МВР:

"Аз искам да благодаря на човека, който ги е направил. Който според мен ги е направил и ги е пуснал с цел по някакъв начин да злепостави Министерството на вътрешните работи. Но тези снимки постигнаха обратен ефект, според мен. След анализа, който направихме, към момента Министерството на вътрешните работи охранява само три такива лица. И значително разтоварихме системата от този ангажимент".

Взривовете в оръжейните складове до Карнобат

Работи се по различни версии за взрива, обясни министър Калин Стоянов.

"Предстои започването на процесуално-следствени действия, тъй като по протокол трябва да измине определен период от време след последните взривове. Днес ще стане ясно дали разследването ще бъде поето от Следствието. Работи се по няколко версии, но след като влязат службите, тогава ще има повече яснота", настоя той.

Рокадите в МВР

"Въпреки, че измина почти месец, откакто встъпих като министър, все още не е сформиран екипа, с който аз ще работя, но предстоят кадрови и структурни промени", обясни МВР шефът пред БНР.

"Комисар Антон Златанов е назначен с моя заповед временно да изпълнява длъжността директор на главна дирекция "Гранична полиция" и той все още изпълнява тези си функции", коментира министърът.

По думите му смените в МВР няма да останат тайна за никого и ще бъдат огласени и ще станат достояние на обществото.

МВР на война с "войната на пътя"

"Случващото се по пътищата е един от основните приоритети не само в МВР, но и в държавата... Това, което ние са ангажираме да направим, е да внесем законодателни промени по отношение на Наказателния кодекс, така и в Закона за движение по пътищата. Лично, което аз ще настоявам е да бъде проведена среща близките и роднините на жертви на войната на пътя с представители на отделните парламентарни групи, както и да присъства главният прокурор… Всеки ден се извършва контрол, доста по-сериозен, аз лично настоявам районите управления и дирекции значително да завишат броя на досъдебните производства, които са при управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици. Това според мен ще се окаже превантивна мярка за това, което се случва по пътищата ни…".

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Али Йерликая

Али Йерликая: Има опити за действия срещу президента Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството. Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че..

публикувано на 15.05.24 в 14:13
Юлиан Войнов

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.  Тази..

публикувано на 15.05.24 в 14:07
Румен Радев

Президентът Радев ще се срещне със Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести. Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и..

публикувано на 15.05.24 в 13:52

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура.  Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент? През февруари - в разгара на скандала за..

публикувано на 15.05.24 в 13:50

ЕС е установил над 17 000 свързани с Кремъл случая на дезинформация

Малко над 17 000 са категорично установените случаи на дезинформация през последните години и всички те са свързани с Кремъл. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи дипломатически източник в Брюксел. По неговите думи, има сериозно нарастване на употребата на думата "нацисти" от октомври. На прицел са най-вече високопоставени политици..

публикувано на 15.05.24 в 13:48
Симеон Караколев

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара.  Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна..

публикувано на 15.05.24 в 13:40

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни. Екоактивист  се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата.  Докладът на..

публикувано на 15.05.24 в 13:31