Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-годишно момиче активно работи в подкрепа на децата аутисти

Виктория Велчева
Снимка: Здравка Маслянкова

Отхвърлянето на догмите за аутизма и социализацията на така наречените „цветни“ и „слънчеви“ деца, както и по-голяма информираност на обществото е каузата, която си е поставила 17-годишната Виктория Велчева от Велико Търново. Има проблеми и обществото не трябва да остава глухо за тях, казва Вики, която се бори за своя по-малък брат аутист. 

На 17 години мечтите са ведри и понякога вятърничави, според нас, възрастните. Категорично извън тези норми е великотърновката Виктория Велчева. 17-годишното момиче активно работи за каузата в подкрепа на децата аутисти.  

„Моят малък брат е с аутизъм и може би от там тръгва цялото ми желание да помагам. Ние виждаме, че има проблем, виждаме, че обществото ги третира по ужасен начин, не ги разбира и това е следствие от ниската информираност на хората. Моите връстници използват думата аутист за човек, който е тъп, което е подигравка с абсолютно всеки човек, който е в спектъра. Това е жестоко и искаме да го променим. Хората от спектъра на аутизма са изключително талантливи и са много умни създания“. 

Фестивал за децата аутисти

11-годишният брат на Вики е диагностициран с аутизъм преди повече от 6 години. Проблемът е, че децата аутисти продължават да са жертва на стигмата за нещо срамно, от което масово извръщаме главите си. Проблемът е с приемането на хората с аутизъм от обществото, това не са прокажени хора, казва борбеното момиче: 

„Примерно, когато сме в парка и той си играе, много майки гледат по особен начин. В детската градина се наричат проблемни деца, а не деца със специални потребности. Те са проблемни, защото не стоят мирно, защото не слушат. Това е специфичното за тях, те по-трудно комуникират. Брат ми е в трети клас. В училище между учениците е много добре приет, има много приятели. Но в същото време училищата, като институции, не се държат добре спрямо децата с аутизъм. Учителите са тези, които ги дискриминират. Те заявяват директно, че не го искат това дете в своя клас“. 

Децата аутисти трудно се вписват в образователната система и разчитат на ресурсните учители. Трудно е, но започваме да се учим, обществото също бавно започва да се променя, казват ресурсните учители Коста Славчев и Ивона Георгиева, които се занимават с деца аутисти: 

„Цялото общество беше в началото изплашено от този вид деца, понеже са странни и много пречещи, има хиперактивни, които не се социализират или трудно се социализират. Научихме се да ги приемаме. Да бъдем отворени, без предразсъдъци, без предубеждения да подхождаме към тях. Имали сме такива деца и нагласата се промени при колегите. Разбира се, че това дете ще пречи, но вече по друг начин подхождаме, приемайки това дете“.  

Ресурсните учители Ивона Георгиева и Коста Славчев

Най-трудно е след завършването на училище, защото работодателите не са с широко отворени обятия към аутистите, коментира ресурсният учител Коста Славчев: 

„Като цяло, дори да завърши един ученик с аутизъм, след това няма кой да го приеме на работа, остава на грижите на родителите. В Търново има изградени центрове за лица над 18 години и то няколко – дали са почасово или целия ден може да бъдат изпратени младежите и да ги занимават, в зависимост до колко могат. Тревожно е, че много им нарасна броя на тези дечица“. 

Весела Николова е учител по изобразително изкуство и споделя опита си с така наречените „слънчеви“ деца: 

„Имала съм деца, които разсъждават по различен начин, рисуват по различен начин, имат различна гледна точка за себе си, за света. Опитвам се по всякакъв начин да възбудя интереса към изкуството, те да бъдат творящи и по този начин да се адаптират към средата, в която живеят. Успявам да ги приобщя с по-различен подход. Гледам да направя часовете по рисуване като игра, за да могат те да се чувстват комфортно в ситуацията, да изразят себе си чрез всякакви изразни средства. Опитвам се да им привлека вниманието, защото знаем, че малко по-трудно това се случва с тях“. 

Децата аутисти не трябва да живеят на самотен остров и да бъдат затворени само в средата на семейството, казва 17-годишната Виктория Велчева, борейки се за каузата на своя по-малък брат аутист, включително и с организирането на благотворителни фестивали за по-голяма информираност на обществото за аутизма: 

„Да му покажем, че то може да бъде прието в една среда, защото това е изключително важно – да се чувства част от нещо по-голямо, да знае, че ще бъде приет и че има приятели. Това, което ние искаме е да ги няма тези погледи по улиците, които ти казват: „Аха, ти си болен!“. Тази дезинформация, която обществото има, че едва ли не тези хора са заразни или че нещо може да им стане, че са агресивни. Това не е вярно. Всъщност всеки притежава душа и искаме това да покажем – ти можеш да общуваш с този човек по напълно нормален начин, той може да ти е приятел. На първо място той е човек и трябва това да се гледа “. 

Нужна е усърдна и постоянна работа в училище, за да бъдат приобщени децата аутисти, и част от това е работата с децата в класа, обяснява ресурсният учител Коста Славчев:  

„Първо трябва да се работи в класа децата да знаят за това дете, защото първият въпрос е защо за него може, а за мен да не може, защо то може да крещи или да рита, а аз не мога. Трябва да се работи с децата, да се изгради обстановката в класа, затова има екип, който работи да му се определи мястото в стаята къде да бъде – дали се дразни от шум, от силна светлина, те са много факторите. Да му осигурим обстановка, която е по-добра за работа“. 

Процесът е бавен и труден, а децата аутисти се увеличават. На 11-годишния си брат аутист борбената Виктория казва само едно: 

„Обичам те, Стефчо! Много!“ 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33