Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дипломация чрез литература“ - книга за Международните писателски срещи, състояли се в София в декадата 1977 – 1986

Анжела Димчева: 33 години не е писано за културната политика на Людмила Живкова и този Златен век за българската култура!

България е станала разпознаваема държава на картата на света - 880 автори от 78 държави са посещавали тези писателски срещи

5
Анжела Димчева, поетеса, литературен критик и журналист, доктор по наукознание
Снимка: Станислава Пирчева

"Моята нова книга "Дипломация чрез литература" е посветена на необходимостта да чуваме гласа на другия, на опонента, независимо каква е темата - литература, икономика, политика или социална дейност", разказа в "Нощен Хоризонт" Анжела Димчева, поетеса, литературен критик и журналист, доктор по наукознание, която издаде нова книга -  „Дипломация чрез литература“.


Дисертацията на Анжела Димчева, която е посветена на Международните писателски срещи, състояли се в София в декадата 1977 – 1986, става основа за издаването от ИК „Изида” през април т.г. на книгата - „Дипломация чрез литература”.

Международните писателски срещи, състояли се в София в декадата 1977 – 1986

"По-възрастните слушатели сигурно си спомнят тази декада - 1977- 1986 година, когато бяха проведени 6 международни писателски срещи, тогава под ръководството на Людмила Живкова, Комитетът за култура възлага на Пантелей Зарев и Любомир Левчев да подготвят идеи и концепции за тази международна среща...трябвало е нашите управляващи да доведат в страната ни творци от цял свят - от Западна Евроап, от Африка, от САЩ.
Людмила ЖивковаИ това се е осъществило, и две години по-късно започват да се провеждат поредни още пет международни срещи.

Във всяка една следващата среща идват все повече и повече писатели и поети, които са на много високо и държавно ниво в своите държави, включително и Нобелови лауреати, сподели още пред "Хоризонт" Анжела Димчева.

"Исках на тези 300 старници да припомня на бълагрите, неща, които са се забравили и защото за тези 33 години никой не е написал и една дума за културната политика на Людмила Живкова и за този Златен век, който представляваше за българската култура!

Веднага знам, че ще ми опонират, че това е било идеологическа насока, добре сега защо не популяризираме България по този начин...?!

Книгата може да се намери във всяка книжарница, ако чителите се интересуват от онези времена, каза още пред БНР Димчева.

"Аз реконструирах тази книга благодарение на архива на Любомир Левчев, аз съм прегледала всичко, свързани с тези Международни писателски срещи, той ми предостави целия си архив, аз благодарих на неговите близки затова...

През 2016 година започнах да работя и през 2019 година завърших книгата и включих всички тези 6 международни писателски срещи, и добре, че го направих, защото след кончината на Левчев, целият му архив е вече в Държавния архив и чак след години хората ще имат достъп до тях. А аз имах възможността да черпя от извора и дори да питам самия Левчев, за някои от нещата в огромния архив...", поясни още авторката на "Дипломация чрез литература".

Анжела Димчева е категорична, че малко хора си дават сметка, че културното взаимодействие и диалог между представителите на културата от различни националности, е започнало в България преди 50 години.

"Трябва да пазим нашата културна история, културното наследство, с което ние обогатяваме културата на Европа. Защото това културно общуване е създало тогава едно динамично равновесие между народите от двете страни на Желязната завеса.

Снимката е илюстративна

И те са започнали да разговарят. Ръководството на Сююза на българските писатели получава тогава писма от ръководството на Роналд Рейган, от Индира Ганди, от Раджив жанди, от председателя на ООН, от международния П.Е.Н. център.

У нас са идвали тогава имена като - Габриел Гарсия Маркес, Чарлс Пърси Сноу, Джани Родари, Евгени Евтушенко, Гор Видал, Уилям Сароян, Сергей Михалков, Жоржи Амаду и много други световно известни творци, каза още Анжела Димчева.

"Общо 880 писатели са дошли в България от 78 страни, без България, като част от писателите са идвали по няколко пъти за участие в тези рецитали и дебати, поясни Димчева, която като студентка също е посещавала тези срещи, които са се провеждали в парк-хотел "Москва":

"България е станала разпознаваема държава на картата на света", обобщи авторката на „Дипломация чрез литература“.

В най-древната книга на света -  Библията, там, където се разказва за първите хора, в един прекрасен символ откриваме първата история на човешкия копнеж по съзидателната общност.  

Онази пълна с дълбок смисъл легенда за строежа на Вавилонската кула. Този чуден мит – тогава, когато човечеството за пръв път се събрало да извършат общо дело. Хората виждали над себе си небесния простор и тъй като били хора, изпитвали копнеж по свръхчовешкото и недостижимото.  

Този мит от Библията е прекрасен символ на идеята – човечеството е способно на всичко, дори на най-непосилното дело, след като е единно, и на твърде малко – когато се раздели на езици, на нации, които не се разбират помежду си и не желаят да се разберат. 

Анжела Димчева

Анжела Димчева е магистър по българска филология и английски език от СУ „Св. Кл. Охридски”, доктор по наукознание от УниБИТ. Дисертацията ѝ е посветена на Международните писателски срещи, състояли се в София в декадата 1977 – 1986, и беше издадена от ИК „Изида” през април т.г. под заглавие „Дипломация чрез литература”. Анжела Димчева е автор е на 11 книги: 6 стихосбирки, 2 сборника с критика („И критиката е любов”, „Под лазера на критика”), 2 сборника с фрагменти и монографията „Дипломация чрез литература”. Две нейни книги са издадени в Украйна, една книга излезе в Германия („Игли в съня”, билингва: български/немски, 2021). Стихосбирката ѝ „Дубльор за Ада” е билингва издание (български/английски език, 2019).

Димчева е лауреат на награди за поезия в България и Италия, награждавана за журналистическата си дейност от СБЖ и от Столична библиотека. Лауреат на Годишната награда на СБП за литературна критика – 2022. Творбите ѝ са преведени и публикувани на руски, немски, английски, полски, италиански, испански, шведски, украински, сръбски, гръцки, арабски, румънски, македонски и турски език.

Анжела Димчева заема длъжността Международен и прессекретар в Съюза на българските писатели. През 2021 г. беше определена от ЕК за Председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература и член на Международното жури в Брюксел


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23