Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как посрещат Джулай Морнинг в Тел Авив

Джулай Морнинг в Тел Авив
Снимка: Феня и Искра Декало

Ние в България си имаме Джулай Морнинг - традиция край морето, с която посрещаме разгара на лятото.

В Тел Авив последните четвъртък вечер и петък сутрин на юни е бялата нощ на Белия град. Названието „бяла нощ“ не идва от необикновено астрономически явление, като в най-северните части на Европа, а заради изразът на иврит, означаващ безсънна нощ.

А градът е бял, не само защото е признат от ЮНЕСКО за световна столица на стила Баухаус, (характерен освен със специфични форми на сградите и с техния снежно бял цвят), но и защото е градът, който не спи: най- много хора по улиците има след 23 часа, когато позахладнее.

Сравняват ул. "Ротшилд" в Тел Авив с авенюто край Сентрал парк на Ню Йорк. Мечта на всички е да имат апартамент в дом на това място, което е най-скъпото в еврейския град, признат за най-скъп в света. На това място, преди 17 години се е зародила традицията на Бялата нощ, но вече е завладяла крайбрежните части на града от Яфо( българската столица на Израел) до Херцелия ( най-престижният квартал, където имат резиденции дипломати и милионери). През различните години, акцентите на празникът са били различни. Търсени са цветовете на нощта и в центъра са били графитите по стените на сградите. Дори гостите са можели да присъстват на създаване на творби на това улично изобразително изкуство. Друга година, из целия град е имало площадки с жива музика и дансинги, където всеки, според предпочитанията си, е решавал какъв жанр или епоха на танц харесва. Най-страшното е ,че този ден са се активизирали и терористите и е имало атентати. За щастие не са паднали убити, но линейки са закарали много ранени в болниците. За това, и тези година веселбата си е веселба, но охраната е много строга. Този четвъртък празникът имаше за акценти етническа музика от всички жанрове:(от изпълнение на симфонични творби на арабски композитори до танците на преселниците от Испания, от етно джаз до чалга) и въобще музика на всички етноси, живеещи в Израел, изкуствен интелект: изложба и демонстрации в музея на Тел Авив, на Държавата, срещи с творции всякакви дейности, в които се въвлича и публиката. Но ако не си успял да си извоюваш пропуск предварително, едва ли би могъл да попаднеш там. Желаещите бяха страшно много и подобно на театрите в София от осемдесетте години на миналия век, през две карета от входа непознати спираха забързаните на представление с въпрос за повече билетчета... истински маратон е да се опиташ поне за малко да попаднеш на всяко от тези места. Решихме да започнем с ... вещиците в градската библиотека. И докато се обърнем пред нас изникна една от библиотекарките – Лана Сапорта във вид на вещица:

"В края на студеното време и началото на топлото са Валпургиевите нощи – спомен от езичеството. За всеки случай, на гардероба сме закачили всички метли и четки ,които имаме в библиотекарката. Могат да се наемат за ползване( подобни на тротинетките по улицата), но искаме да се покажат книжки за право управление от тези, които държат да летят с тях, другите- могат да ги използват за чистене. Още в първата зала се говори за вълшебните думички като Абра кадабра, фокус мокус и куп национални изрази ( нали повечето от жителите на Израел имат поне дядо или баба, живели извън сегашната територия на страната. Каним ви да се запознаете с добрите и лошите магьосници като се почне с Баба Ята и ужасната вещица в приказката Ханзел и Гретел и се стигне до италианската фея Бефана , за добрата магьосница от Спящата красавица и др. за тази които са дошли с децата си в различни зали се четата за тях вълшебни приказки ( непременно с вещици, феи и други летящи същества), а има и места където могат да се чуят със слушалки записи как най-големи артисти четат подобни произведения на всевъзможни езици. За обичащите дискусиите има панел ,в който обсъждаме отношението към тези същества в средновековието, разказа за "Закуска на тревата" Лана Сапорта.

Джулай Морнинг в Тел Авив

"В епохата на мобилните телефони и компютрите всеки може да съчини история. А за да изглежда по-достоверно може да ви я покаже ни на телефона си. Затова десетки от посетителите на Бялата нощ се спуснаха при нас- в приземния етаж на музея , да им покажем как да направят анимационно филмче от своите срещи с прекрасни феи , но и със змейове и всякакви свръхестествени сили. От тях се искаше само да измислят сюжета , да се опитат да нарисуват героите. И леко да ги раздвижат. Останалото се поема от компютърната програма, сподели за "Хоризонт" Номи Мошен, която води в  музея на Тел Авив  нощен практикум по анимация.

До сутринта имаше програми от фокусници и акробати в светещи костюми на площада пред националния театър Абима , философски разговори ( и чаша арак) на голямата тераса на дома на архитектите и т.н.. а призори любителите на йогата бяха поканени да посрещнат изгрева на площадките на двете стари пристанища – на Тел Авив и Яфо , превърнати в атракционни обекти, както и парка карай реката Яркон.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София заради отменен полет за Мадрид

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 14:20
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58