Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В тежки моменти французите се сплотяват и интелигенцията е водачът"

Димо Райков: Разкъсани семейни връзки са причина за гнева на децата, участващи в бунтовете във Франция

В скоро време да бъдат намерени удачните решения, очаква писателят

Снимка: Кирил Чобанов

"В такива моменти французите винаги се сплотяват, това съм го забелязал от много години. За техния успех в обществото има една критична маса, която винаги във важните моменти за нацията излиза на преден план. Няма партии, няма обиди помежду им - всички са като един юмрук. И най-важното е, че интелигенцията става водачът в такива тежки моменти. ... Сега нещата са други, защото на сцената излизат децата, тийнейджърите. Страшно е, че се вижда много гняв, който е събран у тези млади хора".

Това каза пред БНР писателят и журналист Димо Райков, който живее в Париж, в коментар на ситуацията във Франция след дни на размирици, предизвикани от смъртта на 17-годишен младеж, който във вторник беше застрелян от полицай по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер.

Според него причина за натрупания гняв у младите хора, които участват в бунтовете в различни френски градове, е разкъсването на семейните и родовите връзки:
"Сега е стигнало кулминация това нещо. Бесният стремеж към постигане на целта с всички средства. Това е основната причина, за да бъде днес толкова разтърсено френското общество. Това не са мигранти. Те са родени и възпитани във Франция. Всички специалисти сега дават като основа за случилото се разкъсването на връзката между семейството и децата. Страшното е, че тези деца и млади хора са бъдещето на тази нация"
Райков цитира представител на френската интелигенция, който е призовал: "Французи, отворете си очите!":
"А аз бих извикал "Свят, отвори си сърцето!". Бих каза и "България, отвори си сърцето и виж какво става във Франция!". Защото и в България разкъсването на човешките ценности е станало норма и се е превърнало в начин на живот. Най-лошото е, че писателите мълчат, но така подклаждат това разкъсване. 
Димо Райков подчерта, че очаква в скоро време да бъдат намерени удачните решения, но изрази недоумение защо е трябвало толко време да се чака за това. 
Интервюто на Даниела Големинова с Димо Райков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни-членки. Това се съдържа в 14-ия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна. Новината съобщи в „Екс“ заместник.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните представители..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26
Президентът Румен Радев се срещна днес, 15 май, с представители на Съюза на ректорите.

Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май...

публикувано на 15.05.24 в 18:16

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски..

публикувано на 15.05.24 в 17:52