Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран екзекутира трима осъдени изнасилвачи

Снимка: Уикипедия

Трима мъже, осъдени за това, че в края на 2021 г. са дрогирали, а след това изнасилили дузина жени в салон за красота, бяха екзекутирани днес, съобщи иранската съдебна власт, цитирана от Франс прес и БТА.

Те са били "обесени в затвора "Бандар Абас" тази сутрин", съобщи Моджтаба Гахрамани, ръководител на съдебната власт на област Хормозган в Южен Иран, цитиран от уебсайта "Мизан онлайн". Тримата бяха признати за виновни в "изнасилването на няколко жени в незаконен салон за красота".

През миналата година Иран екзекутира 582 души, което е повече от всяка друга държава с изключение на Китай, посочват няколко неправителствени организации за защита на правата на човека, включително "Амнести Интернешънъл".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 1,25 на..

публикувано на 19.05.24 в 08:16

Очакват се нови силни слънчеви изригвания

Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния. Очаква се голямата група слънчеви петна, от които бяха регистрирани лъченията, да се окажат отново обърнати по посока на Земята след..

публикувано на 19.05.24 в 08:07

Тир се е врязал в къща във врачанското село Баница

Тир се е врязал в къща в центъра на врачанското село Баница рано тази сутрин. Засега няма данни за пострадали хора, а само за материални щети. Преди удара в жилищната постройка тежкотоварният камион е отнесъл крайпътно дърво. През селото минава международният трафик за ферибота в Оряхово и там често стават катастрофи въпреки..

публикувано на 19.05.24 в 08:04
Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна асоциация, след като републиканецът прие изборната подкрепа на това влиятелно лоби. Байдън и Тръмп в..

публикувано на 19.05.24 в 07:58

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов. Правилникът за прилагане на закона е нужен, за да влязат в сила съществените изменения, които..

публикувано на 19.05.24 в 07:49