Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Създава се впечатление, че визитата на Зеленски е по-важна за България, отколкото за Украйна

Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Създава се впечатление, че визитата на Володимир Зеленски е по-важна за България, отколкото за Украйна. Оставаме с впечатление, че те се нуждаят от нашата помощ, а че България има нужда от украинско легитимиране, което в известна степен е израз и на вътрешнополитически комплекси и опити за международно профилиране на някои български политици".

С тази констатация започна анализа си пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи.

По думите му това е важно посещение, защото става дума за визита на президент на страна, която е във война.

"България не може да бъде неутрална по отношение на войната в Украйна! Първо, защото там има чужда инвазия, на Русия. Второ, защото страната ни е член на ЕС и НАТО", коментира той и уточни, че България не би следвало да бъде и пасивна, а да отстоява в ЕС и НАТО свои позиции, свързани с националните ни интереси:

"За мен това е преди всичко свързано с деескалация на конфликта, прекратяване на военните действия и прехвърляне на този конфликт от военното в политическото русло".

Според Кючуков е очевидно и достатъчно еднозначно, че става дума за война, която се води в Украйна, но и че "тази война е вече част от един по-широк геополитически конфликт, който включва Русия - от една страна, а от друга - всичко, което се нарича Запад, т.е. ЕС и НАТО".

Любомир Кючуков посочи, че резултатите от посещението на Володимир Зеленски в международен план е сигнал за препозициониране на България от групата на Германия и Франция, които виждат политическото решение като краен изход на конфликта, и се присъединява към страни като Полша и балтийските държави, за които решението може да бъде единствено военно:

"Във вътрешен план се придава допълнителна плътност на усещането, че в това управление външната политика постепенно се придвижва от Министерството на външните работи към Министерството на отбраната. Това е една общоевропейска тенденция, където сигурността е тази тема, която доминира политиката и определя абсолютно всички политически решения във всички сфери".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30