Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента изслушват кандидатите за управител на НЗОК

Снимка: БТА

Стойността на клиничните пътеки в здравеопазването да се определя от резултата от лечението, а не от включените в тях дейности - за такъв механизъм се обяви проф. Жени Стайкова, кандидат за управител на Здравната каса, издигнат от парламентарната група на БСП.

Тя беше изслушана по време на заседание на здравната комисия в парламента.

Другият кандидат, предложен от ГЕРБ-СДС, Иванка Динева представи като свой приоритет създаването на приемна за пациенти, в която да се решават проблеми, свързани с лечението им.

Ако бъде избрана за управител на Здравната каса, проф. Стайкова ще настоява за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разходите на обществения фонд – към намаляване на разходите за болнична помощ и увеличаване на тези за профилактика и дейности извън болниците до средноевропейските им стойности. Кандидатът на БСП е против премахването на клиничните пътеки, но за промяна на начина за остойностяване.

"Тъй като този вложен финансов ресурс трябва да корелира с резултата от лечението, а не с медицинските дейности".

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева, която е бивш директор на столичната Здравна каса, представи седем краткосрочни цели. Сред тях – завършване на преговорите със съсловните организации, осигуряване на спокойствие за лекарите и медицинските заведения, както и доближаване на здравния фонд до пациента.

"Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че лично ще осъществявам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със служителите".

Новият управител на Здравната каса трябва да бъде избран на пленарно заседание в парламента до 12 юли.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима атмосфера и нови приятелства.  Всички се надяват, че това е само началото на една бъдеща традиция...

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32