Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Иванова: ДС миналото ще е рана, докато се чудим как да я затворим, а не как да я лекуваме

"Усещането за липса на справедливост е това, което обединява поколения българи след промените"

Снимка: Личен архив

"Ще продължи да бъде рана (ДС миналото - б.р.), докато се чудим как да я затворим, а не как да я лекуваме. ... Въпросът е защо това минало така избухна в този момент. Екипът на (кандидата за кмет) Васил Терзиев има още време да помисли върху това нещо".   

Това каза пред БНР журналистката Диана Иванова, изследовател на миналото, групов терапевт.

Според нея усещането е, че реакциите на Терзиев следват обществените реакции:

"Т.е. усещането е, че той не води кампания, която идва автентично от него, с неговия глас, а той следва това, което му се подава. В едно от интервютата той заговори, че е важно да има лустрация по темата, за да се приключи с това нещо. Самото говорене изведнъж за лустрация отново задава въпроса какво се е променило, че да говорим отново за това. Възможно ли е 2023 г. да говорим за лустрация? Знаем ли какво се е случило през тези 30 г., за да я няма тази лустрация?".   

По думите на журналистката всеки, който влиза в политиката, трябва да поема отговорност, т.е. да знае какво се е случило преди него и кой какви стъпки е направил, за да има или да няма лустрация:

"Това са тези отговорни стъпки, за да може човек да мисли по друг начин кое е това, което ще излекува тази рана".

Диана Иванова посочи, че паметта за времето преди 1989 г. трябва да излезе от семейната и фамилна памет и да стане част от общата ни и културна памет:

"Културна памет означава това тя да влезе в музеите, в образованието и в изкуството. ... Ако Васил Терзиев се захване сериозно с идеята му за музей, има опит, на който може да стъпи. И това е една стъпка, заедно с образованието и инициативите в училищата да бъде обсъждана темата. Това е тази култура на паметта. Миналото никога не можем да го оставим, то винаги е с нас и никога не е изцяло свършено. Култура на паметта означава, че заедно с мен е имало и други хора, които са живели в това време, които имат и друг исторически и културен опит. Моята отговорност е да знам, че има такива хора и да чуя и техните истории. Това е нещото, което може би не се е случило в степен да уважаваме и другата история. И това не се е случило, защото историите на жертвите не са влезли в общия разказ за комунизма. Това е големият проблем. Затова всеки, който идва с история от структурите, свързани с тоталитаризма, ще трябва да се сблъска с този феномен и с това обвинение в лицето от хора, които са преживели репресии. "Моята история не стана част от общата история на тази страна" - това е голямото обвинение".

Усещането за липса на справедливост е това, което обединява поколения българи след промените, подчерта изследователката на миналото и добави:

"Това е общото ни наследство - усещането за липсата на справедливост при жертвите на комунизма и усещането за липса на справедливост на днешните поколения в България. Затова Васил Терзиев иска да стане кмет на София и зад него стои такава група от хора, която казва, че иска и в този град да има справедливост, защото той не се управлява справедливо и честно". 

По думите ѝ връзките между ДС от миналото и корупцията в настоящето не са търсени и са били омаловажени през цялото време:

"Виждаме днес много хора, които са изумени - как децата им ще трябва да носят отговорност за едно друго време, защото едно друго поколение не е поело тази отговорност. Ще носят тази отговорност! Общ е товарът. Това е общата ни отговорност".  

Интервюто на Диана Янкулова с Диана Иванова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев и Василка Панайотова

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна   не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава: "Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от..

публикувано на 14.06.24 в 16:19

70 неправителствени организации с питане за натиска върху Обществения съвет за детската болница

70 неправителствени организации отправят питане към държавата с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност. Повод за питането е оказваният натиск върху Обществения съвет за Национална детска болница и привикването на негови членове от ДАНС. Позицията е на Националната мрежа за децата.  Според Националната..

публикувано на 14.06.24 в 16:18

Украинското външно министерство: "Мирното предложение" на Путин е "абсурдно"

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. "Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори. Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна Говорейки чрез..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, пострадало е 16-годишно момче

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02