Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене

Правната комисия в НС прие промени в механизма за разследване на главния прокурор и за избора на нов ВСС

Министърът на правосъдието Атанас Славов (дясно), народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, 11 юли 2023 г.
Снимка: БТА

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които се отнасят до наскоро одобрения механизъм за разследване на главния прокурор. С тях се въвежда изискване за изработване на специална система за случайно разпределение на сигналите, свързани с обвинител номер едно и неговите заместници.

Часове след като съдията от Софийския градски съд Даниела Талева беше избрана на случаен принцип измежду общо 22-ма съдии - с Единната информационна система на съдилищата, да бъде назначена за прокурор, който да разследва и.д. главния прокурор Борислав Сарафов,  депутати от ГЕРБ - СДС, ПП -ДБ и ДПС поискаха това да става със специална система за случаен избор.  Тъй като липсваше уточнението какво става с вече активираната процедура, последваха въпроси  - какво става с избора на съдия Талева и за колко време изработването на такава система би замразило действието на механизма.

 Пред депутатите тези въпроси поставиха министърът на правосъдието Атанас Славов, заместникът му Емил Дечев и заместник - председателят на ВКС Лада Паунова, която в качеството си на председател на Наказателната колегия е с ключова роля в прилагането на механизма за разследване на главния прокурор. Тя обясни на депутатите, че за избора на ад хок прокурор е бил изработен нов защитен модул в Единната информационна система на съдилища и попита какъв знак би изпратило Народното събрание към обществото, ако се тръгне към изработването на нова, различна от тази за всички други дела система.

"Общественото доверие и вярата на гражданите в правораздавателната система би било подринато в съществена степен", коментира Паунова.

 На опасенията, че промените в ЗСВ, свързани с новия софтуер,  могат да блокират вече стартиралата процедура по сигнала срещу Сарафов, вносителите увериха, че той ще заработи за следваща процедура и това ще бъде уточнено между първо и второ четене на промените.

 Може ли обаче тази законодателна инициатива и делото по същество в Конституционния съд по жалба на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу механизма за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници, да е основание Прокурорската колегия да замрази започналата процедура и  съдия Талева да не бъде назначена за прокурор? Коментар по тази тема направи правосъдният министър.

"Позицията на Министерството на правосъдието е, че това би било намеса по конкретно производство. Това не е просто упражняване на административни функции на Прокурорската колегия, а ще има пряко влияние върху един всъщност наказателен процес, който би предстоял. За мен това решение би било недопустимо и ако бъде взето, аз ще го оспоря по съдебен ред", предупреди Славов.

Утре Прокурорската колегия на ВСС има редовно заседание, но такава точка в дневния му ред няма. Какви ходове има Атанас Славов, ако съдебните кадровици бавят решението си?

"Ще поставя въпроса на пленум, ще отида на заседание на Прокурорската колегия и ще го изложа пред членовете. Те трябва да изпълнят закона", поясни правосъдния министър.

Ако съдия Даниела Талева бъде назначена за прокурор, който да разследва и.д. главния, освен по сигнала, заради който беше избрана - за имотни сделки на семейството на Борислав Сарафов, тя ще трябва да работи по още два сигнала, единият, от който е свързан с аферата "Осемте джуджета".


По публикацията работиха: Георги Николов, Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се очаква, след като приключат действията на разследващите.

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде съден за изтичане на военни тайни, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Решението означава, че Асанж..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената пресслужба. На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МНС Карим Хан, съобщават Ройтерс и CNN. Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33