Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2023 г.

Снимка: БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС депутатите приеха на първо четене предложения от правителството бюджет за тази година.

"Против" гласуваха 71 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Заложеният в бюджета дефицит е 3 на сто от брутния вътрешен продукт, предвидени са почти 70 милиарда лева приходи и 1,8 % икономически растеж.

Заложените разходи са 74 милиарда лева, социалните плащания се запазват, включително вече повишените пенсии по швейцарското правило, достигане на учителските заплати до 125% от средната за страната заплата.

Пред депутатите финансовият министър Асен Василев призна - да се приема бюджет в средата на годината е необичайна ситуация, затова:

"Като цяло този бюджет не е революционен. Този бюджет позволява България да има устойчиви публични финанси и да се разполагаме според кесията си като това не ощетява българските граждани".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посъветва Василев да се вслушва повече в браншовете, за да има успех:

"И затова съм оптимист за следващия бюджет. Този просто трябва да го приемем, все пак гарантираме пенсионерите, гарантираме учителските заплати, има възможност за леки корекции относно ангажименти, които са поети".

След среща с Борисов още преди старта на дебата в зала стана ясно, че Василев няма да допусне да бъде променяна общата рамка преди второ четене:

"Т.е. ако някой иска да направи допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо".

Въпреки указанията на Борисов депутатите от ГЕРБ не спестиха критики. Красимир Балъчев:

"Казано с други думи, учителите ще трябва да научат децата да ядат по-малко, защото не ни излиза сметката и това е за съжаление жестоката истина, която е заложена в този бюджет".

Депутатите от ПП-ДБ застанаха зад проекта. Венеция Ангова и Мартин Димитров:

"Това е бюджет на нормалността".

"А реформите, мерките, промените ще бъдат в Бюджет 24".

Бюджетът осигурява стабилност, а 3-процентовият дефицит ни предпазва от дългова криза, посочи Йордан Цонев от ДПС:

"Както се казва, само една дългова криза ни липсва и да приключим всичко".

От опозицията видяха в тази защита признание за трети коалиционен патньор в управлението и не спестиха критики основно за липсата на реформи, 3-процентовия дефицит и завишените очаквания за приходи, които Деян Николов от "Възраждане" определи като:

"На практика обявяване на лека тиха война към бизнес".

А съпартиецът му Цончо Ганев допълни:

"Имаме изключително силно неадекватен бюджет, закърпване на положението и схеми за източване на държавните предприятия".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съжаление, че Василев е отстъпил от постигнатото в съвместното им управление в кабинета "Петков":

"Щяхте да постигате чрез десни мерки леви цели. Това, което предлагате днес, нито са десни мерки, нито са леви цели. Защото блокирате икономиката обратно на всяка дясна партия и защото змразявате доходите обратно на всяка лява политика, т.е. това е едно нищо. Този бюджет е кърпене на дупка, за да се изкара годината".

А Тошко Йорданов видя проблем в личността на Асен Василев:

"Предложената бюджетна рамка ясно показва, че оставена в ръцете на Асен Василев, държавата ще продължи да влошава финансовото си състояние".

 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избиратели в старата столица: Политиците да са по-честни, да не се държат като подлоги, а като българи

В област Велико Търново избирателната активност към 11:15 часа е 9,65% за националните избори и 9,11 на сто за изборите за Европарламент. Активността е аналогична от предходния вот, съобщиха от Районната избирателна комисия. Как протича изборния ден  Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. В..

публикувано на 09.06.24 в 13:23
Националната Априловска гимназия в Габрово

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения от партиите и коалициите, участници във вота, но с проблеми с машините в 5 секции и изненада за избирателите в секции в центъра на града. В Националната Априловска гимназия в центъра на Габрово са разположени осем секции и повечето избиратели в тях са възрастни хора...

публикувано на 09.06.24 в 13:13
Националната Априловска гимназия в Габрово

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения от партиите и коалициите, участници във вота, но с проблеми с машините в 5 секции и изненада за избирателите в секции в центъра на града. В Националната Априловска гимназия в центъра на Габрово са разположени осем секции и повечето избиратели в тях са възрастни хора...

публикувано на 09.06.24 в 13:12

Рекордно нисък интерес към вота в сливенския квартал "Надежда"

Слаб интерес към изборите за Народно събрание и Европейски парламент отчитат секционните избирателни комисии в Сливен. Рекордно нисък интерес се отчита в секциите, в които гласуват жителите на квартал "Надежда". Там в някои от секциите в първите часове на изборния ден бяха гласували само членовете на избирателните комисии . Избиратели..

публикувано на 09.06.24 в 13:08

Колко са машините с проблеми? (Обновена)

Към 11 ч. машините, с които е преустановено гласуването са 42 общо, 2 от тях са извън страната - в Цюрих и в Текирдаг, а останалите 40 са в страната. Това съобщиха от ЦИК. ЦИК: Избирателната активност към 11.00 ч. е 8,34% за НС и 8,49% за европарламент Репортерите и кореспондентите на БНР обаче съобщиха за много повече сигнали за..

обновено на 09.06.24 в 13:08

Избирателната активност в страната към 11 ч.

Централната избирателна комисия съобщи на брифинг, че к ъм 11.00 ч. в изборите за Народно събрание активността е 8,34%, а за Европейски парламент - 8,49%.  Тези стойности обаче са различни в отделните райони на страната, установи БНР. Избирателната активност в Перник към 11.00 ч. е 8,3% за НС 7,73% избирателна активност към 11 ч. в..

публикувано на 09.06.24 в 13:04

Област Благоевград: Около 9% активност, 17 машини разпечатвали празни бюлетини

В област Благоевград избирателната активност за Европейски парламент е 9,51% и 8,7 % за национален, сочат данните на Районната избирателна комисия към 11:00 часа. Най- много хора са упражнили правото си в община Якоруда - 23%, а най-ниска е активността в областния център - около 7 на сто. 17 устройства за машинно гласуване са разпечатвали празни..

публикувано на 09.06.24 в 13:04