Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Търсим 300 млн. лева на фона на 74 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

"Хората вече не издържат. На протестите имаше представители на различни групи. Депутати от ключови парламентарни групи подкрепиха 2/3 от нашите искания, малко над 220 млн. лева за заплати. В началото на седмицата ще се срещнем с техни експерти". 

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

И подчерта отново, че пари могат да се вземат от капиталовите разходи, които, по думите му, са завишени: 

"8,2 млрд. лева капиталови разходи са предвидени в бюджет, който се приема на 1 август. Към 1 април капиталовата програма е изпълнена на 1,8 млрд. лева. Кой нормален човек може да помисли, че в следващите пет месеца могат да бъдат похарчени около 6,5 млрд. лева? Или ще бъдат похарчени урбулешката, или няма да бъдат похарчени. Затова смятаме, че 500 млн. лева от тях могат да останат. Този буфер е много ясен. Вторият буфер е издръжката на системите, където има едни 200 млн. лева". 

В предаването "Неделя 150" Димитров посочи, че синдикатите не искат нещо непосилно на фона на 74 млрд. лева в Бюджет 2023

"Заплатите догонват, инфлацията е генерирана от външни фактори и от някои печалби, в това число и в България, от сектори, които непремерено бяха или дофинансирани и подпомагани несъразмерно, или имаха геополитически възможности да реализират свръхпечалби. Това дава тласък на инфлационните процеси допълнително". 

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово

МВР издирва 81-годишен мъж от Габрово на име Херувим Иванов Гъньов. Той е в неизвестност от 7 юни, когато е напуснал дома си. Висок е около 170 см със слабо телосложение, кафяви очи, средно дълга бяла коса. Носи очила с черна рамка. Облечен е с тъмносиво, почти черно яке и черен панталон. Ползва метален разтегателен бастун. Мъжът се издирва по молба..

публикувано на 13.06.24 в 18:19
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е прегазен от микробус при маневра на заден ход в центъра на Чепеларе

Възрастен мъж е бил прегазен от микробус при маневра на заден ход в центъра на Чепеларе. Трагедията е станала в района на автогарата в града. Мъжът е починал на място. На място се извършват следствени процесуални действия.

публикувано на 13.06.24 в 18:12

Близо 13 килограма кокаин откриха полицаи при рутинна проверка на кола край Симитли

Близо 13 килограма кокаин, скрити в тайник на лек автомобил, откри полицията в Благоевград. Вчера  в района на пътен възел Симитли   на главния път Е-79 е спрян за рутинна проверка 53-годишен мъж от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че шофьорът е с множество криминални регистрации в полицията и  е..

публикувано на 13.06.24 в 18:01

Силна градушка в Ботевград и околните села

В късния следобед днес Ботевград и околните села бяха засегнати от силна градушка, която нанесе значителни щети. Късовете лед, някои от които с размерите на орех, причиниха сериозни повреди в района, съобщава местният информационен сайт "Балканец". Изпочупени са клони на дървета и са унищожени земеделски насаждения. Множество граждани съобщават за..

публикувано на 13.06.24 в 17:44

Частично бедствено положение в ловешкото село Радювене

В ловешкото село Радювене е обявено частично бедствено положение.: Още от сутринта екипи на електроразпределителното дружество отстраняваха повален от бурята огромен бор, който прекъсна електропроводи и остави без ток десетки домакинства в селото. Кметът на Радювене Игнат Игнев пък правеше оглед на щетите. "Дървото е паднало тук, това е единият от..

публикувано на 13.06.24 в 17:40

10-и случай на сифилис в област Монтана от началото на годината

Десети случай на разболял се от сифилис тази година регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана. Първият за годината бе установен в край на февруари. Един от тях е на новородено дете, припомниха от хигиенната инспекция. За цялата минала година случаите на сифилис в област Монтана са 14, а в рамките на три месеца са установени 10...

публикувано на 13.06.24 в 17:39
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Сценарият за нови избори също е сложен на масата

Сценарият за нови избори също е сложен на масата , защото категоричността на Бойко Борисов беше само за първия мандат. Това каза пред БНР политологът Теодора Йовчева. Тя подчерта, че за никоя от парламентарно представените партии не е изгодно отиването на нови предсрочни избори . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер..

публикувано на 13.06.24 в 17:27