Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Не се водят преговори за продължаване на зърнената сделка

Снимка: БТА

Преговори за продължаване на зърнената сделка не се водят в момента, заяви пред журналисти руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС.

Той каза това в кулоарите на среща на ООН в Рим, посветена на продоволствените въпроси, допълва БТА.

"В момента няма преговори за възобновяване на зърнената сделка. Нашата позиция е ясно изразена. След 17 юли черноморската инициатива не бе възобновена. Ние възразихме срещу това. Възразихме с оглед на опита по прилагане на истанбулските споразумения, който се натрупа за една година", изтъкна руският представител.

Русия и други държави ще участват на среща на върха Русия - Африка тази седмица, за да обсъдят износа на зърно и торове на Москва. Това обяви пред държавната агенция РИА Новости руският посланик за специални поръчения Олег Озеров, цитиран от Ройтерс.

Миналия понеделник (17 юли) Русия се оттегли в последния ден на продължилата година черноморска зърнена сделка, по силата на която се осигуряваше безопасен износ на украинско зърно от пристанища в Черно море. Русия обяви, че нейните условия за продължаване на споразумението са били пренебрегнати.

Втората среща на върха Русия - Африка ще се състои в Санкт Петербург от 27 до 29 юли на фона на надпреварата между Русия и Запада за влияние в Африка.

"Създаването на логистични коридори и центрове - не само за храни и торове, но и за други стоки, които Руската федерация произвежда - ще бъде една от обсъжданите теми", каза Озеров.

"По мое виждане идеята за такива логистични коридори и зърнени хъбове е обещаваща и осъществима", добави той.

Сключената с посредничеството на ООН зърнена сделка позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища независимо от войната, за да бъде облекчена глобалната продоволствена криза. Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва може да замести украинското зърно, като търгува безмитно.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да се върне в черноморската зърнена сделка.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бурята в София

Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:03

"За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка

Пороен дъжд с градушка с големина на яйце връхлетя град Шипка снощи около 18.30 часа. "Всяка къща почти има щети. Масово автомобилите са без стъкла. Керемиди счупени, прозорци счупени. Реколта никаква не остава. Пълен апокалипсис . Взехме решение да обявим частично бедствено положение . Безсънна нощ беше за цялото население", разказа пред БНР..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък

Силната гръмотевична буря, която премина снощи над Русе, не е нанесла щети.  Падналият дъжд е 10,5 литра на квадратен метър при среднодневна норма за месец юни от 7 литра на кв.м. Дъждът беше придружен от гръмотевици и шквал, който е достигал скорост от 86 километра в час.  За 29 минути по време на бурята температурите са спаднали с..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 07:57

САЩ, Франция и Израел ускоряват усилията за намаляване на напрежението между Тел Авив и "Хизбула"

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха. Въпросът за прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия, както и растящата нелегални миграция, ще бъдат центъра на разговорите днес. В първия ден от срещата на върха водеща тема беше Украйна. Съединените щати, Франция и Израел са се договорили..

публикувано на 14.06.24 в 07:54
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ и правителството: Като е първа политическа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:53

87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна

Украинската армия съобщи, че ситуацията остава напрегната в района на Краматорск, където през вчерашния ден е имало 87 стълкновения. Напрежение има и на Кураховското направление.  В Харковска област продължават боевете край Волчанск.  Най-тежко остава положението край Покровск, в Донецка област, където руснаците над 30 пъти са се опитали..

публикувано на 14.06.24 в 07:48