Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничният бизнес в Кипър глобен с 21 000 евро за работа на черно

Булка позира за снимка във водата край Ларнака.
Снимка: Ройтерс

Т.нар. празничен бизнес в Кипър – услугите за сватби и кръщенета, трябва да плати глоби от над 21 000 евро за „работа на черно“. Целенасочените инспекции в сектора са част от усилията за борба с недекларирания труд, съобщиха от социалното министерство.

Проверките са извършени през юни и са обхванали организатори на сватби и кръщенета, фотографи и цветари за тези събития, уточниха от Инспекцията по труда.

Най-много нарушения на трудовото законодателство са установени в агенциите, предлагащи услуги за провеждането на празниците. В проверените 47 фирми са открити 14 работещи, които са били без трудов договор и социални осигуровки.

Само един сватбен фотограф е работил „на черно“ от инспектираните 40 фотографски ателиета.

Магазините за цветя и флористите за сватби и кръщенета са най-изрядни в прилагането на законовите изисквания за регистрация за работа. Нито едно нарушение не е установено в проверените 52 обекта.

Според кипърския закон на фирми, наели служител, без да го регистрират във фонда за социално осигуряване, се налага глоба в размер на 500 евро, умножена по 7 месеца, освен ако работодателят не докаже, че периодът на нарушението е бил по-кратък, а при по-дълъг период се отчитат действителните месеци.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Спад в рейтинга на британския премиер

Рейтингът на британския премиер Киър Стармър е спаднал още повече по време на първия му конгрес като лидер на Лейбъристката партия и премиер на страната, показва последното проучване на агенция "Ъпиниъм", поръчано от вестник "Обзървър". Партийното ръководство се надяваше на скок на рейтингите на лейбъристките лидери по време на конгреса в..

публикувано на 29.09.24 в 09:06

По-евтини дини на борсите у нас

Дините  поевтиняват с 22,6 на сто и се търгуват по 0,50 лева за килограм на борсите у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Поевтиняват също голяма част от зеленчуците, проследявани от комисията, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява..

публикувано на 29.09.24 в 09:02
Опустошения след бурята, Кийтън бийч, Флорида.

Десетки жертви на урагана "Хелейн" в югоизточните американски щати

Жертвите на урагана "Хелейн" в югоизточните американски щати достигнаха 64 души. Милиони остават без ток. Поройните дъждове и силните ветрове оставиха разрушения и много хора без подслон. Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп каза, че от въздуха разрушените къщи и магистрали след урагана Хелейн изглеждат така сякаш е  избухнала бомба...

публикувано на 29.09.24 в 08:58
Недоволни граждани протестират по улиците на Лисабон с искане да се реши жилищната криза в Португалия, 28 септември 2024 г.

Хиляди протестираха в Португалия срещу високите цени на жилищата

Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия, за да протестират срещу рязкото покачване на цените на наемите и жилищата. Демонстрацията е част от недоволство от ценовата криза, направила имотния пазар недостъпен за много граждани на иберийската страна, предаде Ройтерс. Участниците в протестната акция носеха плакати с..

публикувано на 29.09.24 в 08:45
Андрей Бабиш

Основната опозиция в Чехия печели вота за Сенат

Основната чешка опозиционна формация, водена от бившия премиер популист Андрей Бабиш, спечели вчера изборите за една трета от местата в горната камара на парламента – Сената, предаде АП, цитирана от БТА Управляващата коалиция на премиера Петър Фиала запазва мнозинство в горната камара на законодателния орган. След преброяване на..

публикувано на 29.09.24 в 08:30
Повреден предизборен плакат с лика на канцлера Карл Нехамер.

Парламентарни избори в Австрия, крайната десница води в проучванията

За първи път в Австрия крайната десница може да спечели днешните парламентарни избори. Антиимигрантската Партия на свободата води в допитванията с около 2 процента преднина пред управляващите консерватори от Народната партия. Освен миграцията водещи теми в предизборната кампания бяха инфлацията и климатичните промени. На финалната права..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Никола Николов - Паскал е бил задържан в Сърбия

Соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал е бил задържан в Сърбия. Той е издирван във връзка с ареста и обвиненията на бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Разследването в случая е за престъпна група, контрабанда и подкупи. От МВР все още не са потвърдили официално за..

публикувано на 29.09.24 в 08:14