Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Ако искаме да сме в еврозоната, трябва да сме готови на известни компромиси

| Интервю
Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Това, което се случва, е добра основа за запазване на шансовете ни за еврозоната от 1 януари 2025 г.". Това заяви пред БНР председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

Според него на първо място трябва да се види дали бюджетът е в състояние да отвори вратите за влизане в еврозоната. Без съответните параметри в него, това няма да се случи, посочи той. 

"Механизмът за компенсация на високите цени на електроенергията изигра много положителна роля. Запазването не е заплаха към този момент за бюджета, защото цените не са толкова високи. За бюджета - всеки един в това общество трябва да реши за себе си дали иска България да върви напред с влизане в еврозоната или не. И ако отговорът е, че иска, трябва да бъде готов на известни компромиси за известно време, за да може да се наредим сред водещите държави в света, които са членките на еврозоната", коментира Симеонов в интервю за предаването "12+4". 

"Условията за бизнеса в момента, въпреки множеството недостатъци, все пак запазвайки макроикономическата стабилност, е добре за бизнеса. Добре е, защото ясно разписаните приоритети в скромната програма, оповестена на обществото, съвпадат с тези на бизнеса", каза председателят на БТПП. 

Относно международната класация по икономически показатели "България в цифри", Цветан Симеонов посочи:

"През 2022 г., която е отразена в тези 27 класации, България има незавидно място в някои от тях. В доста от класациите имаме спад. Имаме и подобрение в някои от позициите, те имат значение и важност за икономиката, но са малко по-встрани".

Подобрени позиции имаме в класацията за глобалния индекс за мира, в световния индекс на върховенството на закона, както и в индекса за свобода на печата. 

Спад се наблюдава в показателя по икономическа свобода, както и в индекса за развитие на електронното правителство.

"Нито едно от многократните повишения на заплатите в публичния сектор не беше обвързано с внедряване на електронното правителство и подобряване на дигиталното обслужване на гражданите и фирмите", отбеляза Цветан Симеонов. 

Той добави, че индексът за демокрация от гледна точка на бизнеса също е с влошени показатели. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00
Давид Сукалински

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.  Европейският фонд за..

публикувано на 15.05.24 в 19:53