Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха кой ще представя България на световното по художествена гимнастика

Боряна Калейн
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Европейските шампионки Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева ще представят България в индивидуалната надпревара на 40-о световно първенство по художествена гимнастика във Валенсия от 23  до 27  август.

България ще търси втора квота чрез Боряна Калейн, която ще представи пълната си програма на шампионата на планетата, на Стилияна Николова са поверени три съчетания - обръч, топка и бухалки, а с лента ще играе Ева Брезалиева.

Страната ще бъде представена и от действащите световни шампионки Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова при ансамблите, които взеха олимпийска квота миналата година. Това става ясно от първия етап на предварителните заявки за Световното първенство, публикувани от ФИГ. До момента са заявени 88 индивидуалистки от 49 страни и 24 ансамбъла.

В индивидуалната надпревара България е в поток C заедно с представителките на Германия, Испания, Узбекистан, САЩ, Гърция и други. Ансамбъл жени стартира с пет обръча в група B. Заедно в групата на възпитаничките на Весела Димитрова са съставите на Израел, Италия, Украйна, Япония, Азербайджан, Полша, Турция, САЩ, Гърция, Мексико и Австралия.

Първите осем на всеки уред от квалификациите, продължават към финалите на отделените уреди, с които ще завършат първите два дни (23 и 24 август) в индивидуалната надпреварата. 26 август е посветен на финала в индивидуалния многобой, за който се сумират най-добрите три резултата от квалификациите.

Германия и Мексико ще открият състезанието при ансамблите съответно в група А и B. Общо 24 състава ще излязат на килима на 25-ти август в състезание, което ще определи шампионите в многобоя, както и финалистите на 5 обръча и 3 ленти и 2 топки, които ще подчертаят последния ден от състезанието на 27-и. Първите осем на всеки уред продължават към финалите.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Белберов отстъпи пред ирландец в Банкок

Петър Белберов приключи участието си на боксовия турнир в Банкок /Тайланд/, на който се раздават олимпийски квоти. На осминафиналите в категория над 92 килограма той отстъпи пред ирландеца Мартин Макдона с 0:5 съдийски гласа.  В късната сесия, при жените в категория 50 килограма, Златислава Чуканова излиза срещу японката Ринка Киношита. За да си..

публикувано на 01.06.24 в 12:41

БФС призова институциите да борят хулиганството

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов излезе с официална позиция, в която осъжда инцидентите в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 снощи на Националния стадион "Васил Левски".  Резултатът на Националния стадион "Васил Левски" беше 2:0 в полза на ЦСКА 1948, а фенове на ЦСКА-София от сектор "Г" навлязоха на пистата, счупиха една от..

публикувано на 01.06.24 в 12:40

ЦСКА София остана без треньор, ръководството обеща "кардинални промени"

Стамен Белчев вече не е треньор на ЦСКА. Наставникът подаде оставка след загубения бараж за Европа с 0:2 от ЦСКА 1948, а след това от клуба потвърдиха за раздялата с Белчев.  От ЦСКА излязоха с изявление, с което заявиха, че в клуба ще има сериозни промени.  "Изпращаме най-срамния сезон. Пропускахме възможности, правихме грешки и не успяхме да..

публикувано на 01.06.24 в 06:47

Българките са последни след нова загуба в Лигата на нациите

Волейболистките от националния отбор на България записаха нова загуба в тазгодишната Лига на нациите за жени. След първата си победа - 3:2 срещу Република Корея, момичетата на селекционера Лоренцо Мичели отстъпиха и паднаха от олимпийските шампионки от САЩ с 0:3 (17:25, 22:25, 22:25) във втория си мач от турнира в Група 4 от втората седмица на Лигата в..

публикувано на 01.06.24 в 05:58
Григор Димитров

Отложиха мача на Григор Димитров на "Ролан Гарос" заради дъжд

Григор Димитров води с 6:3, 2:1 (с пробив) срещу белгиеца Зизу Бергс в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, но заради непрестанния дъжд в Париж ще трябва да доиграе мача си в събота.  Двамата с Бергс нямаха никакъв късмет, защото първо предишните два мача (на двойки и сингъл) при жените продължиха по 3 часа и вместо към 16:00,..

публикувано на 31.05.24 в 22:37

ЦСКА 1948 ще играе в Европа след прекъснат мач и бой на стадиона

Плейофният мач за класиране в Лигата на конференциите между отборите на ЦСКА София и ЦСКА 1948 беше прекъснат в 88-ата минута. Резултатът на Националния стадион "Васил Левски" беше 2:0 в полза на ЦСКА 1948, а привържениците на ЦСКА София от сектор "Г" навлязоха на пистата, счупиха една от телевизионните камери, а един от униформените полицаи беше..

публикувано на 31.05.24 в 22:17
Яник Синер

Яник Синер ще играе в четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция

Яник Синер се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Поставеният под номер две италианец се наложи с 6:4, 6:4, 6:4 срещу Павел Котов. Двубоят на корт "Филип Шатрие" продължи 2 часа и 27 минути, а победителят записа трети пореден успех в три части във френската столица. 22-годишният Синер постигна общо три пробива в..

публикувано на 31.05.24 в 20:37