Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избиват ли безнаказано кучета в Смолянско?

Снимка: БГНЕС

На фона на проблеми, в които е затънала държавата, този с безстопанствените кучета често се неглижира и замита до момента, в който в новините се появи поредната информация за инцидент с пострадал човек или малтретирано животно.

Кметове на общини са категорични, че е необходим нов подход на държавата за справяне с проблема.

Министерство на земеделието и храните е издало специална Наредба №4 от 1 февруари 2021 г. за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на страната и за процедурите по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност.


На общините са вменени задължения да изградят приюти, но проблем, разбира се, остават парите, с които това да стане.Темата за бездомните кучета е поредната, по която обществото ни е разделено. Често пъти в социалните мрежи се повяват снимки и клипове със скитащи бездомни кучета. Едни се страхуват от тях, а други ги хранят и се опитват да донякъде да се грижат за тях.

В Смолян приютът за бездомни кучета е изграден на първи етап. Кметът Николай Мелемов обясни, че един от основните проблеми е разделението на общественото мнение по въпроса:

"Законът казва -обработвате ги и ги връщате там, откъдето сте ги взели. Хората това не могат да го приемат, защото те искат да ги няма. А ние спазвайки закона...ги връщаме".

Мелемов е категоричен, че спънка в изгражданите на приюти в отделните общини е липсата на финансиране. По думите му има доста разходи, а парите могат да се вземат само от общинския бюджет. "Това е проблемът - ние имаме приют, общините наоколо нямат", категоричен е кметът на Смолян.

Общините, в които има изградени приюти, подозират, че кучета от други общини се изоставят при тях и така проблемът се прехвърля от единия кмет на другия.

Друг подход за решаване на проблема се свежда до израза "Има куче - има проблем, няма куче - няма проблем". Така при ръст на бездомните и изоставени кучата техният брой да се редуцира по най-нехуманния начин.

Преди време в профила си във Фейсбук адвокат Здравко Чепишев от Смолян алармира за голям брой мъртви кучета в девинското село Брезе.

Неговите съмнения са, че става въпрос за масово отравяне. Заради подозренията си е внесъл сигнал в прокуратурата. Адвокат Чепишев разказва, че в продължение на 10 години храни над 25 бездомни кучета, когато един ден забелязва по пътя много мъртви животни. "Едно от моите кучета губеше равновесие, падаше, ставаше. Пет минути, след като му дадох малко вода, кучето умря. Това са симптоми на отравяне с антифриз", казва Здравко Чепишев.

Кметът на Девин Здравко Иванов заяви, че е разпоредил проверка по случая. На място са открити две, три кучета, по които няма следи от насилствена смърт.

Десислава Запрянова, е жител на Девин, също разказа за случаи, в които открива мъртви животни, за които подозира, че са отровени. Тя живее близо до училище и споделя, че в даден период всекидневно е виждала мъртви кучета. Жената е подавала сигнали, обаждала се е на тел. 112 , след което на място са пристигали екипи на полицията, ветеринар, но отговорът винаги е един и същ - неизвестен извършител, споделя Запрянова. По думите ѝ винаги, когато има увеличаване на броя на кученцата, следва някаква "чистка".  

Снимка: БТА

В Областната дирекция на МВР в Смолян постъпилите сигнали за отровени кучета за миналата година са шест, а от началото на тази броят им е четири. По сигналите от 2022 г. са образувани четири преписки, които са прекратени. Освен това са образувани две досъдебни производства, от които едно е неприключено, а друго е спряно заради неизвестен извършител. Три са преписките за тази година, от които една е прекратена, а другите две още не са приключили. На същия етап е и образувано досъдебно производство. Всички проверки са докладвани на Районната прокуратура в Смолян.

Проблемът с кучетата в Девин ескалира на моменти, защото бездомните се привнасят от селата към града, твърди кметът Здравко Иванов. Според него е необходима цялостна промяна в подхода за решаване на проблема. Необходимо е всяка община да има приют за малък брой животни, в които да бъдат отглеждани за определен период от време и да се даде възможност на бъдат потърсени от собствениците, ако са си ги загубили, или да бъдат осиновени. След това, ако не бъдат потърсени, трябва да се направят законодателни промени, да се регламентира възможността да бъдат евтаназирани.

По думите му всяка седмица се наблюдават нови и нови кучета, които се пускат на територията на общината и по този начин се увеличава популацията на кучетата. Здравко Иванов е категоричен, че трябва да се разпишат задължения и големи санкции към тези недобронамерени стопани, които си взимат кученца като плюшени играчки и като пораснат ги пускат. "Трябват национални мерки, които ние ще ги прилагаме, обаче държавата да застане зад нас", посочва кметът на Девин, според когото с подобни мащабни акции за 2-3 години проблемът може да бъде решен.

Кметове от региона на Смолян са категорични, че е необходима нова, национална стратегия за решаване на проблема с бездомните животни.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54