Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампанското във Франция навърши 330 години

| обновено на 07.08.23 в 11:12
Снимка: Ройтерс

Навършват се над 3 века от датата, смятана за Денят на създаването на шампанското във Франция – от един монах, чието име и до днес е символ на престиж, ако го прочетете на бутилката.

Празничен пукот от излетяла коркова запушалка, нежно шумолене на перлена пяна, разливана от тежката бутилка над килограм и половина в крехки стъклени чаши, наричани флейти. И звън на наздравица като от нежни камбанки - дори със затворени очи може да познаем шампанското. Това митично френско пенливо вино, което с неподражаемата си история се е наложило като неизменен спътник на празниците на нашата цивилизация - от сватбите и победите до посрещането на Новата година, разказа кореспондентът ни във Франция Юлия Талева за предаването "Летни нощи" по програма "Хоризонт".

За рожден ден на шампанското е приета датата 4 август 1693 година -  точно преди 330 години. За баща на прочутата напитка е записан бенедиктинският монах Дон Пиер Периньон от абатство в Овилие, който извикал очарован, че „пие звездички“ - симпатична легенда, която подобно на тази за Дядо Коледа е твърде далеч от истината.

Всъщност има данни, че в днешната област Шампан е било произвеждано вино още от галите. Истинският му разцвет обаче започва с покръстването на французите. От тогава лозарството и винарството преминават в ръцете на монасите. Повечето абатства в района на Реймс отглеждат лозя и се надпреварват в тънкостите на производството на вино.

Колкото до Дон Периньон - той наистина е владеел много изкусно винарския занаят, който е наследил от баща си и е умеел да съчетава най-добрите сортове грозде, за да постигне най-доброто качество. Затова пък не само че не е харесвал, а направо се е борил срещу „непослушните мехурчета“, които се появявали във виното, отредено за причастие и монасите дори го наричали „дяволско вино“.

Така че съдбата на шампанското може да се сравни с тази на Рокфора и другите плесенни сирена, отначало смятани за развалени.

Пенливите вина започват да се харесват първо на англичаните, които ги внасят от Франция и за удобство заменят бъчвите с бутилки. Затвореното в тях вино ферментира повторно и тъй като шампанското е родено на земята около Реймската катедрала, където били коронясвани френските крале, историята му бързо се свързва с кралската и му отрежда ролята на краля на виното и емблема на аристократичните тържества.

Техниката на производство се усъвършенства и иновациите не спират - като революционната технология на пресоване, която ражда т. нар. блан де ноар (бяло вино от черно грозде) или метода за дозиране на захарта. С времето и бутилките стават все по-нечупливи.

Славата на шампанското му носи нови и нови легенди. Приписват му се и нови свойства като това, че е единственото вино, което оставя жената красива, след като го е пила, както твърдяла маркиза Дьо Помпадур.

В по-ново време то се оказва любима напитка на Джеймс Бонд, засечен с чаша шампанско 35 пъти във филмите. Рекордът по изпити бутилки принадлежи на Уинстън Чърчил, а Мерилин Монро обича да се къпе в шампанско.

Историята на престижните марки шампанско е изобразявана дори по витражите на исторически сгради. За откриването на тънките отлики между различните марки обаче, трябват много фини сетива. Най-добрият начин да опитате да тръгнат по Пътя на шампанското – един от най-въодушевяващите туристически маршрути във Франция, който тази година е юбилеен.

Утвърден точно преди 70 години, маршрутът предлага стотици километри разходки из безкрая от лозови масиви и истинско опиянение от дегустациите със специална часа, която ви остава за спомен.

Освен запознаване със забележителностите наоколо, в някои къщи може да се смаете с подземно влакче в избита, което ще ви пренесе по целия път на тайнството на раждането на шампанското.

Най-големият символ на Париж - Айфеловата кула не изостава от атракцията и предлага шампанско в специалния бар на третия етаж. Така високо в небето може да отпразнувате шампанското със зашеметителната гледка от 276 метра височина.

А част от безкрайния списък с престижните марки шампанско във Франция, утвърдени през вековете, може да чуете в кореспонденцията на Юлия Талева в звуковия файл.


По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14