Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Преображение Господне

Ловчанският митрополит Гавриил
Снимка: Личен архив

Днес честваме един от големите църковни празници, Преображение Господне. Честит празник!

Много хора свързват Преображение Господне с промяната на времето – свършват Горещниците, а морето се обръща и става по-бурно. Вероятно при въвеждането на този празник през 4 век, отците на църквата са имали предвид това съвпадение? Преображение Господне и преображение на природата. Богословите считат, че евангелското събитие, което честваме днес се състояло 40 дни преди разпятието. То е записано в Евангелие от Матей, глава 17 : „И след шест дни Иисус взе със Себе Си Петър, Иаков и Йоан, брат му, и възведе ги насаме на висока планина; и се преобрази пред тях: и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Мойсей и Илия, разговарящи с Него. Тогава Петър отговори Иисусу и рече; Господи, добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника: за Тебе един, за Моисей един, и един за Илия. Докле още той говореше, ето, светъл облак ги засени; и чу се от облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.
И като чуха това учениците, паднаха ничком и твърде много се уплашиха. Но Иисус, като се приближи, допря се до тях и рече: станете и не бойте се! А те, като подигнаха очи, не видяха никого, освен едного Иисуса.
И когато слизаха от планината, Иисус им заповяда и каза: никому не обаждайте за това видение, докле Син Човеческий не възкръсне от мъртвите.

Разговарям с Ловчанският митрополит Гавриил за Преображение Господне.

Защо се е състояла тази среща на Христос с Мойсей и Илия, в присъствието на Петър, Иаков и Йоан, само тримата избрани ученици?

Празникът Преображение Господне е един от 12-те големи църковни православни празници през годината. Той се нарича и лятната Света Троица, защото на този ден Бог се явил в своите три лица. Наближавало времето на Христовите страдания и Господ искал учениците Му да знаят, че Той е истински Бог и истински човек. Искал е да знаят, че Той страда, понеже е пожелал, а не защото е безпомощен пред страданията. Затова избрал тримата свои ученици, не защото Той ги обичал повече от другите, а защото те са Го обичали повече. Заради любовта си към Спасителя, те можели по-дълбоко да разберат това тайнство и да изпитат Божията благодат, която се изляла там. Христос се изкачил на тази висока планина, за да ни покаже, че духовното преображение на човека и пътя към добродетелите е изкачване и труд. Според едно древно предание, Той цяла нощ се молил и изведнъж се появила Божествената светлина, лицето Му светнало като слънце, дрехите Му станали бляскави, явили се Свети пророк Мойсей Боговидец и Свети пророк Илия. Старият завет се държал на „Закона и Пророците“. Закона бил получен от Мойсей, а Илия бил един от най-мощните пророци. В случай „Закона и пророците“ потвърдили Божият Син. Те разговаряли с Него за предстоящите Му страдания и Възкресение. Учениците Му били заспали от умора, от дългото бдение. Когато се събудили, видяли това велико чудо. Тогава Свети апостол Петър казал: „Добре е да бъдем тук.“ Те изпитали Божествена радост да видят славата на Бога. Господ им явил, че не е обикновен човек. Явил им, че за нашето спасение, Той сам пожелал да бъде мъчен и да пострада. Славата на Бога и благодатта на Светия Дух, която те преживели носи радост, мир, щастие. Те изпитали тази радост и пожелали времето да спре, и те завинаги да могат да живеят в тази радост, която им е дадено да изпитат. Тогава се явил облак и се чул гласът на Бог Отец:„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“ Това означава, че се явява Света Троица – Бог Син, Бог Дух Светий като облак и се чува гласът на Бог Отец. Този празник ни вдъхновява с идеята, че смисълът на човешкия живот е в духовното преобразяване - лошият човек да стане добър, добрият още по-добър. Пътят на духовното преобразяване в този живот не е в потискането на чувствата, а в преодоляването на страстите. Да приемем човека, такъв какъвто е, в страстите си и да му помогнем да се преобрази. Свети Йоан Затоуст казал: „ Искаш да видиш чудо, влез в църквата. Това е място, в което влиза вълк, а излиза овца, влиза разбойник, а излиза светец, влиза грешна и блудна жена, а излиза целомъдрена.“ Църквата не е само училище, но най-вече тя е лечебница за човешките души. 

Свети апостол Петър разказал за тази среща в своето Второ съборно послание:

Защото Той прие от Бога Отца чест и слава, когато от великолепната слава дойде към Него такъв глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моетоблаговоление". И тоя глас ние чухме да слиза от небесата, като бяхме с Него на светата планина.

И при кръщението Бог Отец потвърдил Сина със същите думи в Евангелие от Матей 3:17: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Имаме подкрепата на Небето за изкупителната мисия на Иисус Христос на земята, нали?

По този начин Бог Отец показал на хората, че това наистина е Божият Син, който Той изпратил за нашето спасение. Много хора биха могли да се съблазнят, изкушат, като виждали човек и да не повярват. Тези чудеса ни доказват, че това наистина е Второто лице на Светата Троица, въплътеният Бог Син, истински Бог и истински Човек. Дошъл за нашето спасение, със своите страдания изкупил, платил цената, наказанието за нашите грехове, дал ни е благодатта на спасението и вечния живот, вечната радост. 

Хората, които постят, ние сме в Богородичен пост, обикновено се причастяват на този ден. Това е част от пътя на духовно преобразяване, нали?

Да, така е. Най-великото тайнство в православната църква е Светото причастие, защото приемаме тялото и кръвта Христови, няма по-голяма светиня от това.

Вие завеждате Културно-просветния отдел на Светия Синод и 30 години се борите за въвеждане на Религията като задължителен предмет, което може би е част от пътя за духовното преобразяване на нашият прекрасен народ и прекрасната България? Но винаги има някаква съпротива за тези повече от 30 години демокрация, независимо от това какво е правителството. Защо е така?

Огромна част от хората не разбират силата на изучаването на Религия. За тях е важно детето да бъде нахранено, облечено, да учи езици, компютър, но самите родители не са възпитавани по този начин, не са имали тази възможност, имахме атеистичен режим. Другото е, че има хора, които не желаят децата да бъдат християни, по най-различни причини. В момента изучаването на Религия е факултативно. Ако родителите желаят, но директорът на желае, няма да бъде въведено в училището. Затова децата, които изучават Религия в момента са малко. Ние се борим, имахме среща с новия министър на образованието, с надежда да опитаме отново, да се обърнем към властта. За децата е много нужно и полезно да изучават Христовото Евангелие, Евангелието на любовта, на доброто. Тези деца, които изучават носят в себе си повече любов и търпение. Няма да спрем и дано някой път ни послушат, за да може всеки родител, който желае детето му да изучава, да има тази възможност, а не насила – искаш или не искаш, изучаваш.

Какво е Вашето пожелание за слушателите на рубриката „Духовен поглед“ и предаването „Рано в неделя“ в този светъл празничен ден Преображение Господне?

Честитя на всички този велик празник! Пожелавам Божията радост, която Господ е донесъл и неговите ученици са изпитали, да ни съпътства през целия ни живот. Тя ще ни направи щастливи и ще ни помогне да се борим с трудностите, които изобилват в живота.

Честит празник! За много години на всички!

Да се помолим: „Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“

Желая ви светло Преображение Господне, леки и спасителни пости!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Монева

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента, заради водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство. Изпълнението на..

публикувано на 18.05.24 в 08:59

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и изпълнители на народното песенно и танцово изкуство. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено..

публикувано на 18.05.24 в 08:52
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се чества от 1978 година насам. От рано сутринта до късно вечерта Музея на занаятите, Конака и..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48